445071
445071
445071
445071
445071

PRED 2,5 MILIJUNA LJUDI Papa se mladima obratio 'informatičkim' jezikom

  • , 31.07.2016., 13:54
  • Autor:
  • komentara

Papa Franjo poručio je u nedjelju u Krakovu mladima cijelog svijeta neka im u životu molitva bude 'chatanje', a evanđelje njihov GPS, prenosi AFP i ističe da je Sveti Otac na golemom Polju milosrđa, Campus Misericordiae, slavio završnu misu s oko 2,5 milijuna hodočasnika na kraju višednevnog katoličkog festivala mladih.

 
 
 
 
Papa Franjo (Foto: Getty)
Papa Franjo (Foto: Getty)

Argentinski Papa se u svojoj homiliji na misi u povodu Svjetskog dana mladih hodočasnicima obratio njihovim, "informatičkim" jezikom i kazao da "Božja memorija nije tvrdi disk koji bilježi sve naše podatke, već sućutno, nježno srce koje sreću traži u brisanju svih naših tragova zla".

Nastavljajući s tehnološkim metaforama u obraćanju današnjoj mladeži oboružanoj najnovijim aplikacijama za svoje pametne telefone, papa Franjo im je kazao neka "instaliraju najbolju poveznicu od svih, poveznicu srca koje vidi i prenosi dobrotu a da se ona ne istroši".

Također im je poručio da budu sanjaoci koji vjeruju u "novu čovječnost", onu koja "odbacuje mržnju između ljudi" i koja "odbija vidjeti granice i prepreke".

"Neka vam evanđelje bude vaš GPS", kazao je Papa.

Cijeli stari dio Krakova cijeli je tjedan prepun skupina mladih iz cijelog svijeta, od Kine do Samoe i Meksika, koji su uživali između misa na koncertima, nogometnim utakmicama i nadmetanjima u breake-danceu.

"Ovo je putovanje života, i za mene i cijelu moju obitelj", kazao je 29-godišnji Meksikanac Isaac Victoria.

"U ovim opasnim vremenima, Papa uvjerava ljude da se ne boje otvoriti svijetu", kazala je Kasia Czajka. Poglavar Katoličke Crkve koja broji 1,2 milijarde vjernika razmjenjivao je šale s mladima koji su se svake večeri okupljali pod njegovim prozorom, u atmosferi koju su mediji već nazvali "katoličkim Woodstockom".

No, petak je bio dan za tugovanje, a Papa je, posjetivši tada koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau, u kojem je ubijeno preko milijun ljudi, mladima poručio da je njihova zadaća boriti se protiv ksenofobije i "naučiti nas kako živjeti u raznolikosti i dijalogu".

Također se sastao s preživjelima u holokaustu i katolicima koji su spašavali Židove. On je treći papa koji posjećuje Auschwitz, koji su prije njega posjetili i Ivan Pavao II i Benedikt XVI.

Prije posjete Poljskoj, postojala je bojazan da će se prvi latinoamerički papa suočiti s mlakim dočekom u domovini njegovog karizmatskog prethodnika Ivana Pavla II., ali odmah je osvojio mlade pristigle i iz najudaljenijih zemalja.

Sljedeći Svjetski dani mladih održat će se 2019. u Panami, najavio je Papa. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se