Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priznanje poglavaru

Osoba godine po izboru magazina TIME za 2013. je ...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S naglaskom na suosjećanje, poglavar Katoličke crkve postao je novi glas savjesti. Izvršna urednica magazina TIME, Nancy Gibbs, objašnjava zašto je Papa Franjo proglašen osobom 2013. godine.

Kada je došao na mjesto poglavara Katoličke crkve u ožujku 2013. godine, odmah je prepoznat od strane javnosti kao drugačiji od svojih prethodnika. Iako obnaša dužnost Pape tek 9 mjeseci i iako je njegova moć u usporedbi sa svjetskim vođama malena, svojim djelima i govorima nastojao je usmjeriti fokus na siromaštvo i one kojima je naša pomoć najpotrebnija – i tako pridobio simpatije mnogih, izjavila je u video intervjuu magazina TIME Radhika Jones.

Pročitajte i ovo Papa izgledao bolje na tjednoj audijenciji Pozdravio vjernike Papa Franjo izgledao bolje na tjednoj audijenciji Papa Franjo vodio misu u povodu Cvjetnice Na tako važan dan Papa Franjo na misi preskočio tradiciju staru 1700 godina: ''Ovo je vrlo neobično''

Papa Franjo: Od izbora do 'selfiea'

Osim Pape Franje, TIME je na listu za konkurenciju Osobe godine uvrstio i Edwarda Snowdena, Edith Windsor, Bašar al-Asad i Ted Cruz.

Edward Snowden je 29-godišnji američki obavještajac koji je radio za Američku sigurnosnu agenciju i odjednom napustio svoj posao i prouzrokovao jedno od najvećih curenja informacija koje je doživjela NSA. On je, poput Pape, omogućio javnosti da sazna neke od najpovjerljivih informacija u posljednjih 6 mjeseci. Ali, ono što je najbitnije, usmjerio je pozornost javnosti o narušavanju privatnosti koje je NSA prouzrokovala.

Teksaški senator, Ted Cruz, s druge strane, ilustrira jasnu sliku o onome što se nije dogodilo po pitanju američke Vlade. Njegovo djelovanje dovelo je do podjele među republikancima, ali je stekao podršku svojih birača zbog odanosti svojim stavovima i protivljenju politici i birokraciji Kongresa.

Papa Franjo osudio 'tiraniju kapitalizma' i 'idolatriju novca'

Sirijski predsjednik, ali i jedan od najmoćnijih političara čitave regije, Bašar al-Asad, suočava se već nekoliko godina s građanskim ratom u zemlji. Amerika je umalo vojno napala njegov režim jer ga je međunarodna zajednica prikazala kao krivca za napad kemijskim oružjem u predgrađima Damaska.

Napokon, Edith Windsor je 84-godišnjakinja iz New Yorka koja se bori za prava istospolnih zajednica. Njezin sudski spor s državom rezultirao je proglašenjem Zakona o zaštiti braka protuustavnim u Americi, a zakon je gay brakove doveo u nejednak položaj s onim heteroseksualnim parovima. Zahvaljujući svojoj strasti i angažmanu, postala je ikona pokreta za promicanje gay prava.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene