Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Digitalna komunikacija

Papa Franjo: Internet je Božji dar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Internet je Božji dar koji olakšava komunikaciju, kazao je papa Franjo u četvrtak, ali je i upozorio da prevelika želja za digitalnim povezivanjem može dovesti do izolacije od obitelji i prijatelja.

Ovo je prva Papina poruka povodom svjetskog dana komunikacija, koja se tradicionalno objavljuje uoči spomendana svetog Franje Saleškoga, zaštitnika novinara. "Internet pruža neograničene mogućnosti susreta s ljudima različitog kulturnog i tradicijskog nasljeđa i iskazivanja solidarnosti s njima", poručio je Papa. "To je nešto zaista dobro, dar od Boga".

Pročitajte i ovo Papa Franjo Objavio Vatikan Papa Franjo u posljednji tren otkazao sudjelovanje u važnoj procesiji Papa izgledao bolje na tjednoj audijenciji Pozdravio vjernike Papa Franjo izgledao bolje na tjednoj audijenciji

Upozorio je, međutim, da opsesivna želja za digitalnim povezivanjem može uroditi izolacijom od susjeda i obitelji, "onih koji su nam najdraži".

Pozvao je da komunikacija u digitalno doba bude poput "ulja koji ublažava bol i vina koje raduje srce". Sugerirao je katoličkim vjernicima da, upuštajući se u takav dijalog, ne budu arogantni u inzistiranju da jedini posjeduju istinu i da ne zasipaju ostale crkvenim dogmama. "Voditi razgovor znači vjerovati da i onaj drugi ima nešto vrijedno reći. Ulazak u takav dijalog ne znači da odbacujemo naše ideje i tradicije, već polazište da su one jedine vrijedne i apsolutne".

Nadbiskup Claudio Mario Celli, čelnik vatikanskog ureda za društvene komunikacije, kazao je da ne misli kako Franjo ovime iznosi službeno stajalište o međuvjerskom dijalogu, rekavši da se naprosto radi o "duboko franjevačkom razmišljanju" potaknutom Evanđeljem, a ne dogmatskoj poruci.

"Neka svjetlo koje komunicirajući donosimo drugima ne bude rezultat specijalnih efekata, nego naše ljubavi i milosti prema onima koji su ostavljeni sami i ranjeni", zaključio je Papa u poruci. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene