445306
445306
445306
445306
445306

Papa Franjo imenovao povjerenstvo za proučavanje žena đakona

  • , 02.08.2016., 14:05
  • Autor:
  • komentara

U Katoličkoj Crkvi đakon može krstiti, vjenčati, pokopati, propovijedati na misi i nositi pričest bolesnicima.

 
 
 
 
Papa Franjo imenovao je u utorak povjerenstvo za proučavanju uloge žena đakona u povijesti (FOTO: AFP)
Papa Franjo imenovao je u utorak povjerenstvo za proučavanju uloge žena đakona u povijesti (FOTO: AFP)

Papa Franjo imenovao je u utorak povjerenstvo za proučavanju uloge žena đakona u povijesti, a ta odluka bi se mogla pokazati potencijalno povijesnom glede mjesta žene u Katoličkoj Crkvi.

U Katoličkoj Crkvi đakon može krstiti, vjenčati, pokopati, propovijedati na misi i nositi pričest bolesnicima. Ne može služiti sv. misu, ispovijedati i podijeliti bolesničko pomazanje, što su službe koje pripadaju svećeniku.

Povjerenstvo, sastavljeno od 13 članova, među kojima šest žena, biti će zaduženo za izučavanje uloge žena koje su obnašale te funkcije u prvim danima Crkvi, iako neki očekuju preporuke koje bi išle u smjeru davanja veće odgovornosti ženama danas.

"Nakon duboke molitve i zrelog razmišljanja, njegova Svetost je odlučila uspostaviti povjerenstvo o izučavanju žena đakona", priopćio je Vatikan. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se