Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zavladala panika

Toliko je hladno da u ovom srpskom gradu nema uvjeta za normalan život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rudarski grad Majdanpek na istoku Srbije u srijedu navečer dobio je struju nakon 53 sata otkad su olujni vjetar i ledena kiša prekinuli opskrbu na sva tri dalekovoda, ali je preopterećenje ponovno izazvalo havariju i grad je opet u mraku.

Elektromreža Srbije (EMS) priopćila je u srijedu oko 21,30 sati da struju postupno pušta u sve dijelove grada, kako se ne bi narušio elektroenergetski sustav i izazvala oštećenja na mreži, a reporteri beogradskih medija javili su da je u Majdanpeku zavladalo slavlje u kojem su se stotine građana veselile na ulicama bacajući petarde.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oprez! Upaljen žuti meteoalarm za velik dio Hrvatske: Mogući su odroni Ilustracija VREMENSKA PROGNOZA Stižu pljuskovi i grmljavina, a ponegdje je moguć i snijeg

U priopćenju se navodi da su protekla tri dana članovi svih raspoloživih ekipa EMS-a iz cijele zemlje "danonoćno davali sve od sebe i bukvalno riskirali živote kako bi se sanirale posljedice havarija".

"Radili su viseći na zaleđenim dalekovodima iznad provalija pod jakim udarima vjetra, u ledom okovanim šumama i po nepristupačnim terenima, ne obzirući se na opasnosti i iscrpljujuće vremenske uvjete", ističe EMS.

Grad okovan snijegom i ledom: Bebe u rodilištima bez struje i grijanja!

Krizni stožer je u srijedu kasno popodne bio na rubu odluke da započne evakuiranje najugoroženijih stanovnika ako u grad ne stigne struja, a počelo je ponestajati i goriva za agregate koji su osiguravali struju prioritetnim potrošačima.

'U Majdanpeku već tri dana nema uvjeta za normalan život, a u takvoj situaciji se proglašava izvanredna situacija', izjavio je načelnik Sektora za izvanredne situacije, Predrag Marić.

Majdanpek je specifičan grad koji ima oko 70 posto stanova priključenih na daljinski sustav grijanja, a niti jedan od tih stanova nema instalacije za alternativno grijanje na drva ili plin.

Gradonačelnik Majdanpeka Dejan Vagner izjavio je za B92 kako će, u slučaju da se situacija zakomplicira ili ostane kao do sada, biti provedena odluka Stožera za izvanredne situacije da se dvorane za tjelesni odgoj lokalnih škola zagriju pomoću agregata i kalorifera, kako bi građani mogli provesti bar nekoliko sati na toplom mjestu.

Prema zadnjim izvješćima beogradskih medija, grad je i dalje bez struje, a pred stanovnicima Majdanpeka još je jedna neizvjesna i hladna noć. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene