Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolone na postajama

Panika u Grčkoj: Prijeti nestašica goriva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok Hrvati strahuju hoće li uskoro opet poskupjeti gorivo, Grci već u panici žure na benzinske postaje. Plaše se nove nestašice goriva. Vozači kamiona počeli su još jedan prosvjed.

Nepregledne kolone na grčkim benzinskim postajama. Na gorivo se čeka satima. Grci su ipak strpljivi. Tješi ih da goriva još uvijek ima. 'Problem je što automobili u dugim kolonama čekaju na gorivo. Pokušavamo ih uslužiti najbolje što možemo', kaže jedan prodavač. Paniku je izazvao novi štrajk grčkih vozača kamiona. Benzinske postaje već su presušile zbog njihovog prosvjeda krajem srpnja i početkom kolovoza.

Pročitajte i ovo Pljačka zlatarnice u Grčkoj Ukrali robu od 315.000 eura VIDEO Kamera snimila krađu koju su izveli srpski Pink Panteri: Lopov puzao po podu da ne bi aktivirao alarm Nebo u Grčkoj - 3 marsovski prizori FOTO Nestvarni prizori u Grčkoj: Ova nepogoda mogla bi doći i do Hrvatske

>> Grci i po četvrti put donose zakon o zabrani pušenja

'Ti se ljudi ne bi trebali tako ponašati. Drugim riječima, što je previše, previše je. Zaboga pustite ljude da normalno žive', ističe jedan građanin. Štrajk prije mjesec dana nije izazvao samo nestašicu goriva. U trgovinama je ponestalo hrane. Tisuće turista odgodile su ili otkazale planirana ljetovanja u Grčkoj. Štrajkove grčkih vozača kamiona izazvali su vladini planovi liberalizacije tržišta prijevoza tereta. Time bi skupe licence, za koje su vozači plaćali i po nekoliko stotina tisuća eura, postale bezvrijedne.

'Vlada nam sve oduzima. Naše licence postaju beskorisne. Prisilit će nas da se zaposlimo u nekoj tvrtki. Izbacuje se profesionalce iz ovog posla. Oduzimaju nam pravo na štrajk. Je li to demokracija? To nije demokracija. Ne znam što je', ogorčeno kaže jedan Grk. Otvaranje tržišta i drastični proračunski rezovi u zamjenu za 110 milijardi eura hitnih kredita bili su ključni zahtjevi Europske unije i MMF-a. Suočena s bankrotom grčka vlada morala je pristati unatoč lavini štrajkova i prosvjeda. Ovaj tjedan u Atenu stiže inspekcija koja će provjeriti grčki napredak u gospodarskim reformama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene