Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crni ponedjeljak

PANIKA NA SVJETSKIM BURZAMA Cijene na rekordno najnižim razinama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ponedjeljak ujutro europske burze probudile su se u panici. Kao posljedica slabljenja kineskog gospodarstva i tržišnog kapitala, cijene dionica na europskim su se burzama strmoglavile na rekordno najniže razine u posljednjih sedam mjeseci.

Londonski FTSE tijekom jutra bio je u gubitku za 2.6%. Isti trend prati tržišta u Francuskoj i Njemačkoj. Tako su pariški CAC i frankfurtski DAX indeks ujutro bili na gubitku između 2,5 i 3 posto, što je posljedica nastavka oštrog pada cijena kineskih dionica, piše BBC.

Pročitajte i ovo Ivana Šmit, predsjednica hrvatske udruge bolničkih liječnika DONOSI DNEVNIK NOVE TV Šefica udruge bolničkih liječnika o novom potezu Istarske županije: "Nešto sitno požara će se pogasiti. Da će napraviti neku veliku revoluciju - neće" Radnice Orljave odlaze na burzu - 1 Nakon 75 godina Gasi se još jedna hrvatska tvornica, jedina koja je odolijevala tako dugo: ''Žalosno je što pravi krivac neće odgovarati, a mi odlazimo''

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 3,6 posto, na novu najnižu razinu od siječnja. Prošloga je tjedna taj indeks potonuo 6,6 posto, što je bio njegov najveći tjedni pad od kolovoza 2011. godine.

Atena: Burza u crvenom zbog velikog pada dionica, trgovci ih pokušavaju prodati

Kineske su vlasti prozvale ovaj dan kineskim 'Crnim ponedjeljkom'.

Cijene dionica u Šangaju potonule su za 8.5 posto, nakon što su se već prošloga tjedna strmoglavile više od 11 posto, što ej najveći pad od 2007. godine.

Ulagači su se nadali da će kineska središnja banka tijekom vikenda smanjiti stopu izdvajanja obvezne pričuve banaka kako bi se povećala likvidnost na financijskim tržištima. No to nije učinjeno. Vlasti su poručile da će omogućiti državnom mirovinskom fondu ulaganje u dionice, što očigledno nije umirilo ulagače.

Zbog toga su cijene dionica na svim azijskim burzama jutros oštro pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u minusu 5,1 posto, zaronivši na najnižu razinu u tri godine.

Početkom mjeseca kineske su vlasti, ne bi li povećali konkurentnost kineskih izvoznih proizvoda i tako potaknuli rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva, devalvirale kineski juan.

Europski investitori strahuju da bi devalvacija kineske valute mogla ugroziti konkurentnost europskih proizvoda na svjetskom tržištu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene