Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AMERIČKI IZBORI

PANIKA NA BURZAMA Nakon vijesti da Trump vodi, svjetska financijska tržišta u strmoglavom padu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Moody je prognozirao da će zbog Trumpove politike nestati 3,5 milijuna radnih mjesta te nezaposlenost porasti za 7 posto do kraja njegova mandata.

Nakon što je već u ranim fazama prebrojavanja glasova postalo jasno da Donald Trump vodi u američkim predsjedničkim izborima, globalna financijska tržišta doživjela su veliki potres.

Pročitajte i ovo Donald Trump Mir u Europi Otkriven Trumpov tajni plan za završetak rata u Ukrajini? "To bi značilo konačni kolaps svjetskog poretka" Stoltenberg i Zelensky na NATO sastanku Raspravljaju i o Stoltenbergovom nasljedniku NATO dogovara plan za Ukrajinu u slučaju da pobijedi Trump

Na Wall Streetu sva su tri glavna indeksa dionica pala za 4 posto ili više. Zabrinuti investitori potražili su sigurnost u zlatu, lansirajući vrijednost plemenitih metala u nebo. Američki predsjednički izbori, jedni od najneizvjesnijih ikada, odrazili su se i na burze diljem svijeta. Japanski Nikkei indeks pao je gotovo pet posto, a onaj burze u Hong Kongu za 2,8 posto.

"Ovo izgleda prilično ludo", rekao je Chris Weston, glavni tržišni strateg burze u Melbourneu. "Anketari trebaju otići na odmor - svaki od njih bi trebao dobiti otkaz. Tržišta nisu bila spremna na ovo." Američke burze u protekla su dva dana rasle nakon što su zadnje ankete davale laganu prednost Hillary Clinton. No nakon što se pokazalo da Trump osvaja ključne države kao što su Florida i Ohio, počela je panika na financijskim tržištima.

Trump je u kampanji obećavao da će se, ako on bude izabran, Amerika povući iz niza dugogodišnjih trgovačkih sporazuma te promijeniti carinu na uvoz robe iz Meksika i Kine. Također, predlagao je veliko smanjenje poreza za pojedince i korporacije, što bi moglo SAD koštati enormne milijarde dolara. Iako je Trumpova poruka izolacionizma polučila uspjeh kod birača, mnogi stručnjaci upozorili su kako će to ostaviti pustoš u američkom gospodarstvu, prenosi Washington Post.

Moody je prognozirao da će zbog Trumpove politike nestati 3,5 milijuna radnih mjesta te nezaposlenost porasti za 7 posto do kraja njegova mandata. Također, SAD bi već u 2018. mogao ući u recesiju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene