Obavijesti Video Pretražite Navigacija
WHO upozorava siromašne zemlje

'Pandemija bi mogla bi paralizirati zdravstvene službe'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Direktorica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan upozorila je u ponedjeljak u New Yorku da bi sadašnja pandemija svinjske gripe mogla uništiti zdravstvene službe u siromašnim zemljama koje su najviše ugrožene.

'Zemlje u razvoju su najosjetljivije i nisu toliko otporne. One će biti i najteže pogođene i trebat će im najviše vremena za oporavak', rekla je Chan na konferenciji organiziranoj u UN-u o 'načinima promicanja zdravlja na svjetskoj razini u vrijeme krize'. WHO je prošlog tjedna prolasio prvu pandemiju atipične gripe u ovom stoljeću, koju prenosi virus A(H1N1) svinjske gripe. Virus koji je u travnju otkriven u Meksiku, zarazio je 35.928 ljudi u 76 zemalja i odnio 163 života, po novim podatcima WHO-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najviše žrtava na američkom kontinentu Od pandemije gripe H1N1 više od 12.220 mrtvih 2009. Slika nije dostupna Dramatični porast H1N1: Smrtnost u tjedan dana porasla 85 posto

>> Argentina: Tromjesečna beba umrla od svinjske gripe

>> Ministru iz Londona stigli krivi nalazi

'Izazov koji postavlja pandemija, uz porast kroničnih bolesti, mogao bi sam za sebe paralizirati rad ionako slabih zdravstvenih služba' u zemljama u razvoju, dodala je Chan. Još je rekla da je došlo vrijeme da se počnu provoditi politike utemeljene na 'jednakosti'. 'Veća jednakost u položaju stanovnika što se tiče pristupa zdravlju, unutar svake zemlje i između pojedinih zemalja, treba postati instrument za mjerenje napretka koji ostvarujemo kao uljuđeno društvo', dodala je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene