Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Meka" moć

Smiješne su, omiljene i silno simpatične, a u svjetskoj politici imaju važnu ulogu: O njima su čak razgovarali šefovi SAD-a i Kine

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Čini se da je kineski predsjednik Xi Jinping spreman primijeniti "meku" moć svoje zemlje nakon samita s američkim predsjednikom Joeom Bidenom – u obliku umiljatih pandi.

Napetosti između Washingtona i Pekinga znače da je samo nekoliko crno-bijelih medvjeda ostalo u Sjedinjenim Državama, a tri su napustila nacionalni zoološki vrt u Washingtonu ranije ovog mjeseca.

Kineski predsjednik Xi Jinping na večeri nakon sastanka s američkim predsjednikom Joem Bidenom u Kaliforniji u srijedu rekao je da bi Kina mogla poslati nove pande kao "izaslanike prijateljstva između kineskog i američkog naroda".

Bijela kuća rekla je da bi bila sretna da dobije te medvjediće koji jedu bambus. "Ako Kina donese odluku o vraćanju nekih pandi u Sjedinjene Države, apsolutno bismo to pozdravili", rekao je novinarima glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Kina koristi takozvanu diplomaciju pandi od 1972., kada su prve životinje poslane u Sjedinjene Države kao dar, nakon povijesnog posjeta tadašnjeg predsjednika Richarda Nixona toj komunističkoj naciji.

Međutim, zategnuti odnosi između suparničkih velesila posljednjih godina naveli su Peking da vrati neke od pandi kući. Sve tri velike pande u nacionalnom zoološkom vrtu Smithsonian u Washingtonu - Mei Xiang i Tian Tian, koje su stigle 2000., i njihovo trogodišnje mladunče Xiao Qi Ji ("Malo čudo" na engleskom) - prebačene su natrag u Kinu ranije ovog mjeseca.

Pročitajte i ovo Kućne solarne elektrane - 3 Win-win situacija Prazne uplatnice za grijanje? I to je moguće: Europska unija daje novac za solarne panele

"Rečeno mi je da je mnogim Amerikancima, posebno djeci, bilo teško reći zbogom pandama i otišli su u zoološki vrt kako bi ih ispratili", rekao je Xi nakon večere s izvršnim direktorima u San Franciscu u srijedu.

Xi je tada nagovijestio da bi se nove pande mogle vratiti na zapadnu obalu SAD-a.

"Također sam saznao da se zoološki vrt San Diega i ljudi u Kaliforniji veoma raduju što će ponovno poželjeti dobrodošlicu pandama", rekao je.

Pročitajte i ovo Izraelski napadi na Gazu - 2 Rat na Bliskom istoku Iza izraelske brige za palestinske civile skriva se drugi plan? "Šaljemo letke, zovemo ih na mobitele i govorimo im da odu. I mnogi su otišli"

"Spremni smo nastaviti našu suradnju sa Sjedinjenim Državama na očuvanju pandi i učiniti sve da iziđemo ususret željama stanovnika Kalifornije kako bismo produbili prijateljske veze između naša dva naroda."

Posljednje preostale pande koje trenutačno žive u Sjedinjenim Državama, u zoološkom vrtu u južnom gradu Atlanti, trebale bi se vratiti u Kinu do kraja 2024.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene