Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odmazda za operaciju

Palo 130 žrtava: Pakistanski talibani objasnili zašto su napali školu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pakistanski talibani napali su školu koju pohađaju djeca vojnika.

Pakistanski talibani objavili su u utorak da su napali školu koju pohađaju djeca vojnika u Pešavaru, a u napadu je palo 130 žrtava, kako bi vojska 'osjetila patnju gubitka voljene osobe' koju njihovi borci proživljavaju kada ih bombardira vojska.

Pročitajte i ovo Ilustracija Škola pod opsadom Uhićena tinejdžerica: Nožem izbola tri osobe u srednjoj školi Ilustracija, učenici Objavilo ministarstvo Poznato kada počinju upisi u srednje škole: Ovo su važni rokovi, ima i promjena u gimnazijama

Pokret pakistanskih talibana (TTP) objavio je da je napad izveo kao odmazdu za operaciju 'Zarb-e-Azb' pokrenutu u lipnju protiv njih i njihovih saveznika bliskih Al Kaidi u Sjevernom Vaziristanu, plemenskoj zoni na sjeverozapadu blizu granice s Afganistanom.

Skupina oružanih islamističkih frakcija, TTP je formiran 2007. godine.

VIDEO Masakr talibana u osnovnoj školi - Ubili 131 osobu!

Pokret je vladi i vojsci objavio 'sveti rat' i obećao oštar odgovor na tu ofenzivu koja još traje i u kojoj je dosad, prema podacima pakistanske vojske, ubijeno više od 1.600 pobunjeničkih boraca.

'Borbeni zrakoplovi tuku naše javne zgrade, naše žene i djecu i tisuće naših boraca, (vojska) uhićuje članove njihovih obitelji i njima bliske ljude. Neprestance smo tražili da prekinu', izjavio je glasnogovornik TTP-a Muhamad Hurasani.

Zbog nepopustljivosti vojske 'bili smo prisiljeni' pokrenuti taj napad, rekao je u telefonskoj izjavi.

'Proveli smo istragu i doznali da su djeca nekoliko visokih vojnih dužnosnika učenici te škole', rekao je.

'Želimo da prožive patnju, da vide koliko je užasno doživjeti da ti ubiju voljenu osobu. Njihove obitelji morat će oplakivati svoje mrtve kao što smo mi činili', rekao je.

TTP je objavio i da je uzeo taoce u napadu na školu i opetovao je poziv vojsci da prekine operacije u Vaziristanu i u plemenskoj zoni Hiber, koja je također zadnjih mjeseci meta zračnih napada pakistanske vojske. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene