Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozvao na nastavak pregovora

Palestinski predsjednik: 'Sada nas samo zanima prekid krvoprolića'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Egipat želi organizirati novi krug pregovora Izraela i Palestinaca o trajnom primirju u Gazi gdje su se nastavila neprijateljstva nakon devetodnevnog prekida vatre, rekao je u subotu predsjednik Mahmud Abas.

Egipat koji ima ulogu posrednika, 'pozvat će' palestinsko i izraelsko izaslanstvo da 'nastave pregovore o trajnom primirju', rekao je palestinski predsjednik na tiskovnoj konferenciji u Kairu nakon razgovora s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al Sisijem.

Pročitajte i ovo Automobil u kojem su ubijeni sinovi vođe Hamasa - 3 Ubijena i četiri unuka Izrael tvrdi: Amir, Mohamad i Hazem ubijeni su jer su bili borci, a ne zato što su sinovi vođe Hamasa Zločin protiv čovječnosti u Pojasu Gaze - 3 Potresni prizori Stotine tisuća djece gladuju, jedu hranu za konje, piju more: "Makar umrla, želim uzeti vreću brašna jer nemam čime nahraniti svoju djecu"

Najmanje je 81 Palestinac poginuo u izraelskim zračnim udarima na Gazu nakon prekida primirja u utorak. Primirje je prekršeno nakon palestinskog raketiranja Izraela koji je uzvratio zračnim napadima, zbog čega su prekinuti mučni pregovori dviju strana u Kairu.

U izraelskom napadu na Gazu poginula tri Palestinca

Egipat je pak pozvao 'zainteresirane strane da se dogovore o vremenski neograničenu primirju i da nastave neizravne pregovore u Kairu', po priopćenju ministarstva vanjskih poslova objavljenom u subotu.

'Sada nas samo zanima prekid krvoprolića', rekao je Abas u subotu. Od početka sukoba 8. srpnja poginulo je najmanje 2097 Palestinaca, među kojima je 70 posto civila, po podacima UN-a te 64 izraelska vojnika i četiri civila, među kojima jedno dijete.

'Kada primirje stupi na snagu, strane će moći sjesti i razgovarati o svojim zahtjevima', dodao je palestinski predsjednik.

U palestinskom izaslanstvu će biti 'sve stranke, pa i Hamas', dodao je Abas pošto je izjavio da se čelnici islamističkog pokreta koji vlada u Pojasu Gaze ne protive egipatskom posredovanju.

Palestinski predsjednik i vođa Hamasa u egzilu Haled Mešal održali su u četvrtak i u petak u Dohi niz konzultacija o načinu zaustavljanja rata u Gazi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene