Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluku osudio i Egipat

Nove nesuglasice zbog Jeruzalema: Mahmoud Abbas neće se susresti s američkim potpredsjednikom

Donald Trump i Mahmoud Abbas (Foto: AFP)
Donald Trump i Mahmoud Abbas (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Donald Trump i Mahmoud Abbas (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas neće se susresti s američkim potporedsjednikom Mikeom Penceom tijekom njegova posjeta regiji i neće biti komunikacije između palestinskih i američkih dužnosika, rekao je u subotu palestinski ministar vanjskih poslova Riyad Al-Maliki.

To je izjavio uoči sjednice Arapske lige u Kairu o odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa da Jeruzalem prizna glavnim gradom Izraela i nakon izjave Mahmouda Abbasa da Washington više ne može biti posrednik u bliskoistočnom mirovnom procesu.

Pročitajte i ovo Palestinci koji bježe na sjever, 24. studenog 2023. Ministri izazvali buru SAD odgovorio Izraelcima koji žele Palestince iseliti iz Gaze: "To je zapaljivo i neodgovorno" Demonstracije Podržali ih predsjednikovi sinovi Deseci tisuća ljudi prosvjedovali u Turskoj: "Smrt Izraelu, van iz Palestine"

"Zatražit ćemo novog posrednika među našom arapskom braćom i međunarodnom zajednicom, posrednika koji može pomoći u postizanju rješenja dviju država", rekao je Maliki novinarima u Kairu.

I egipatska Koptska pravoslavna crkva priopćila je u subotu da je odbila sastanak s Penceom za vrijeme njegovog posjeta Kairu ovoga mjeseca, u znak prosvjeda zbog američkog priznavanja Jeruzalema kao izraelske prijestolnice.

Crkva navodi da je odluka predsjednika Donalda Trumpa da preseli američko veleposlanstvo u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem "pokazala nepoštovanje prema osjećajima milijuna Arapa".

Kopti čine većinu egipatske kršćanske manjinske zajednice.

Šeik Ahmed al-Tajeb, poglavar al-Azhara, egipatskog najvišeg islamskog tijela, u petak je također objavio da će otkazati sastanak s Penceom u znak sličnog prosvjeda.

Većinski muslimanski Egipat ključni je američki saveznik i jedna od dvije arapske zemlje koje imaju diplomatske odnose s Izraelom. Druga je Jordan.

Trumpova objava o priznavanju Jeruzalema kao prijestolnice Izraela razbjesnila je muslimanski i arapski svijet. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene