Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Palestinski dužnosnik najavio proglašenje neovisnosti po uzoru na Kosovo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki palestinski dužnosnik izjavio je u srijedu da Palestinci po ugledu na Kosovo trebaju jednostrano proglasiti svoju neovisnost, budući da nema napretka u pregovorima s Izraelom koji bi trebali dovesti do stvaranja palestinske države na okupiranom području.

"Naš narod ima pravo proglasiti svoju neovisnost, kao i narod Kosova. Bili smo okupirani puno prije nego se pojavio kosovski problem", kazao je Jaser Abed Rabo, član palestinskog pregovaračkog izaslanstva i glavni tajnik Izvršnog odbora Organizacije za oslobođenje Palestine (OLP).

Pročitajte i ovo Ilustracija Eenergetska neovisnost Španjolska ih ima više od 300, Hrvatska nijednu: ''Interes građana postoji, ali nedostaje političke volje'' Ilustracija Sedmodnevna rasprava Izrael odredio rok za puštanje talaca, Međunarodni sud razmatra izraelsku okupaciju palestinskih teritorija

"Treba poduzeti korake za jednostrano proglašenje neovisnosti, kao što je učinilo Kosovo, a svijet se zatim mora potruditi da se završi okupacija naše zemlje", dodao je Rabo.

Podsjetio je da se simbolična neovisnost koju je 1988. proglasio povijesni vođa Palestinaca Jaser Arafat, "nikad nije ostvarila na terenu jer smo htjeli da se to učini putem pregovora".

Zapadnu obalu i pojas Gaze, gdje Palestinci žele stvoriti budući državu, Izrael je okupirao 1967. Izraelsko-palestinski sukob potječe ipak iz 1948., kada je novostvorena židovska država uzela tri četvrtine povijesne Palestine.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene