Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Živjeli prije 97 milijuna godina

Paleontolozi pronašli pronašli ostatke najstarije vrste dinosaura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Paleontolozi u Argentini predstavili su repliku novootkrivenog dinosaura poznatog kao alnashetri cerropoliciensis koji pripada teropodima, grupi dvonožnih dinosaura.

Iako je nesumnjivo najpoznatiji teropod T-rex, masivni mesožder koji je zemljom lutao zemljom prije 65 milijuna godina, Alnashetri je veličine kokoši i smatra se da je puno stariji od svojih golemih rođaka. 'Ono što smo pronašli ostaci su posebne vrste dinosaura mesoždera koji su poznati kao alvarezsauridi. Postoji oko pet vrsta i ono što je čudno jest da je Alnashetri , ovaj mali dinosaur, puno stariji od onih koje smo pronalazili dosada. Stariji je i od onih koji smo pronašli u Argentini, ali i od onih koji su pronađeni u drugim dijelovima svijeta', rekao je paleontolog Sebastian Apesteguia.

>> Novi tip dinosaura otkriven u Francuskoj

Novi je dinosaur veličine kokoši što znači da je to sasvim mali alvarezsaurid, a oni bi obično imali do dva metra. Vjeruje se da su živjeli prije 97 milijuna godina, a fosilni su ostaci pronađeni u La Buitrerau u argentinskoj pokrajini Rio Negro koja je poznata po bogatim fosilnim nalazištima, javlja Reuters.

Pročitajte i ovo Ihtiosaur (Ilustracija: Nobumichi Tamura) Dugačak čak 26 metara Pronađena čeljust prapovijesnog "morskog čudovišta": Bio je možda najveće biće koje je ikad živjelo na Zemlji Slika nije dostupna Nepoznata loza ŽARIO I PALIO PRIJE 90 MILIJUNA GODINA Otkriće koje je iznenadilo paleontologe

'Počeli smo ići na lokacije i pronalazili smo veliku količinu ostataka, ne samo vrste fosila kakve su pronašli paleontolozi Walter Schiller i Santiago Roth 1922. godine , to su fosili koji su stariji i manji. Često se vraćamo i nalazimo iznenađenja poput Alnashetrija i drugih životinja koje spremamo za izložbu', rekao je Apesteguia.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene