Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politička kriza u Sloveniji

Pala Janšina vlada, nova mandatarka Alenka Bratušek

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Korupcijska afera u koju se uvalio Janez Janša u konačnici ga je ipak koštala premijerske pozicije. Nakon što su ga gotovo svi koalicijski partneri napustili, u parlamentu mu je izglasano nepovjerenje, a mandat je povjeren Alenki Bratušek.

Slovenski je parlament u večernjim satima okončao izvanrednu sjednicu na kojoj je raspravljao o povjerenju vladi Janeza Janše. Zastupnici su većinom od 55 glasova za i 33 protiv Janšinom kabinetu izglasali nepovjerenje, a mandatarkom za sastavljanje nove vlade imenovali su čelnicu stranke Pozitivna Slovenija Alenku Bratušek.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Analiza slovenskih medija 'Danas će možda doći do početka kraja spora oko Ljubljanske banke' Slika nije dostupna Ocjena slovenskog Dela 'Zadnja partija u diplomatskom pokeru oko Ljubljanske banke'

Ona se u obraćanju zastupnicima zauzela za stabilizaciju političke situacije u susjednoj državi, a kao svoj prioritet navela je želju da Sloveniju mirno dovede do prijevremenih izbora. 'Slovenija si više ne može priuštiti pad gospodarskih aktivnosti i porast nezaposlenosti', rekla je Bratušek.

>> Bratušek: Ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora je slovenski strateški interes

Ona se nešto ranije osvrnula i na pitanje hrvatskog pristupnog ugovora, koji još uvijek nije ratificiran, a trenutak planiranog ulaska Lijepe naše u Europsku uniju opasno se približava.

'Ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora je ne samo pitanje dobrosusjedskih odnosa s Hrvatskom, nego predstavlja slovenski strateški interes', rekla je.

Inače, Janšina je vlada pala jer su ga napustili gotovo svi koalicijski partneri, nakon što je slovenska protukorupcijska komisija izvijestila o navodnim nepravilnostima u njegovoj imovinskoj kartici. U istom je izvješću spomenut i osnivač Pozitivne Slovenije Zoran Janković, koji je pod pritiskom stranačkih kolega zamrznuo svoju predsjedničku funkciju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene