Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zajednička istraga napada u Mumbaiju

Pakistan optužio Indiju za nesuradnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pakistan je u petak optužio Indiju da ne surađuje u zajedničkoj istrazi prošlomjesečnog terorističkog napada u Mumbaiju, za koji su navodno odgovorne pakistanske militantne skupine, dok je istodobno u Mumbaiju održan veliki prosvjed protiv terorizma, javljaju agencije.

'Pakistanska je vlada već pokrenula istragu ... međutim naša istraga ne može prijeći određenu točku ako ne dobijemo vjerodostojne informacije i dokaze', rekao je pakistanski ministar vanjskih poslova Shah Mahmood Qureshi, prenosi agencija dpa. 

Pročitajte i ovo Napad na svećenika Uhićen je VIDEO S pištoljem uletio u crkvu tijekom mise, pokušao upucati svećenika: Kamere snimile napad Predao se mladić koji je napao političara u Dresdenu zaredali se napadi Mladić (17) koji je napao zastupnika predao se policiji: Političaru su polomljene kosti

>> Muslimanski vođe protiv pokopa napadača na Mumbai

Svaka istraga kreće od mjesta zločina i usmjerava se na počinitelje. To je standardna istražna procedura. Unatoč našim zahtjevima, indijska vlada s nama nije podijelila nijedan dokaz ili informacij', rekao je Qureshi.

Pakistanski ministar potvrdio je da je njegova vlada poduzela mjere represije protiv humanitarne organizacije Jamaat-ud-Dawa, koju je Vijeće sigurnosti UN-a u srijedu proglasilo terorističkom organizacijom

Policija je zatvorila veliki broj ureda JuD-a diljem zemlje, te pritvorila nekoliko vodećih aktivista organizacije, među kojima i čelnika Hafiza Muhammada Saeeda, koji je stavljen u kućni pritvor u Lahoreu.

Vjeruje se da JuD služi kao paravan za zabranjenu militantnu skupinu Laskhar-e-Taiba (LeT), koju se smatra odgovornom za terorističke napade u Mumbaiju 26. studenoga.

Istodobno su u petak u Mumbaiju održani veliki prosvjedi protiv terorizma, prenosi agencija Reuters.

Više tisuća stanovnika tog grada formiralo je ljudski lanac nedaleko od lokacija terorističkih napada, izvikujući parole protiv terorizma i indijske vlade, koja po mišljenju prosvjednika nije na pravi način reagirala nakon početka napada, te ne čini dovoljno u prevenciji terorizma.

Prosvjednici - među kojima su bila djeca u školskim odorama, uredski radnici i umirovljenici - nosili su fotografije nekih od 179 žrtava terorističkih napada koji su trajali od 26. do 29. studenoga.
Prosvjednici su došli i do hotela Taj Mahal, gdje su naoružani teroristi držali taoce i odolijevali napadu indijskih specijalaca više od 60 sati.

Od deset islamističkih militanata koji su pokrenuli napade u Mumbaiju, preživio je samo Mohammad Ajmal Kasab. Odvjetnička komora Mumbaija prošlog je tjedna jednoglasno odlučila je da njezini članovi neće preuzeti Kasabovu obranu, pozivajući se na moralne razloge.

Kasaba je odbio braniti i odvjetnik Dinesh Mota, koji je to bio obvezan po službenoj dužnosti. On je također rekao da mu savjest ne dopušta preuzimanje tog slučaja.

Pakistanski listovi objavili su u petak da su u selu Faridkotu pronašli obitelj jedinog preživjelog napadača. Amir Kasab, otac 21-godišnjeg Mohammada Ajmala koji se nalazi u indijskom zatvoru, rekao je za list Dawn da je njegov sin nestao iz sela prije četiri godine, te da od tada nije znao ništa o njemu, prenosi agencija AP.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene