Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenija dobila manjinsku vladu

Pahora napustile tri ministrice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
TV Slovenija objavila je da su liberali ipak odlučili ostati u vladi, koja ima podršku 33 od 90 zastupnika.

Tri slovenske ministrice iz stranke Zares su napustile vladajuću koaliciju premijera Boruta Pahora. Ministrica gospodarstva Darja Radić, ministrica javne uprave Irma Pavlinič Krebs i ministrica kulture Majda Širca članice su stranke Zares koja je najavila izlazak iz vlade nakon referenduma o mirovinskoj reformi. Vladajuća koalicija je još prije dva mjeseca ostala bez većine u parlamentu, nakon odluke Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) da se povuče iz vlade.

Pročitajte i ovo Izbori za Europski parlament, ilustracija - 4 "Iskoristi svoj glas" "Kad imaš 12 godina i vidiš da ti je mama umrla da te zaštiti, to se ne zaboravlja": Počela je ključna faza kampanje za promociju europskih izbora Ilustracija Veliki problem Slovenci uputili neobičan zahtjev zbog brojnih turista koji će ići prema Hrvatskoj: "To su zatražili prvi put"

Umirovljenici su se povukli također zbog reforme mirovinskog sustava. Liberali su nakon propasti referenduma tražili ostavku Pahora, najavivši da će povući svoje ministre te da su spremni smijeniti i svoje članove vlade, ministricu unutrašnjih poslova Katarinu Kresal i ministra pravosuđa Aleša Zalara. Pahor je nakon neuspjeha referenduma izjavio da neće odstupiti. Pahorovu ostavku traže i sindikalni čelnici.

TV Slovenija objavila je da su liberali ipak odlučili ostati u vladi te da Pahor i ministrica Kresal trebaju tijekom dana dogovoriti kako će funkcionirati manjinska vlada. Nakon izlaska Zaresa iz parlamenta vladajući imaju imaju 33 zastupnika – 28 Pahorovih socijalista i pet liberala.

U travnju pozvao na raspisivanje izbora

Bivši premijer Janez Janša, koji vodi najjaču oporbenu stranku Slovensku demokratsku stranku, još je u travnju pozvao Pahora da raspiše prijevremene izbore. Janšina stranka ima 29 zastupnika od 90, ali on ne može skupiti većinu za formiranje vlade.

'Neprihvatljivo je da vlada godinu dana nije učinila ništa da poveća konkurentnost i broj zaposlenih' izjavila je jučer dajući ostavku ministrica gospodarstva Darja Radić. Ministrica javne uprave Irma Pavlinič Krebs ocijenila je da bi bilo najbolje da se do jeseni održe prijevremeni parlamentarni izbori kako bi Slovenija do kraja godine dobila novu stabilnu vladu. Za prijevremene izbore se nakon neuspjeha referenduma založio i slovenski predsjednik Danilo Türk. On smatra kako su kredibilitet i vjerodostojnost vlade nakon propalog referenduma ozbiljno poljuljani te da treba raspisati prijevremene izbore. (VLM Agencija)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene