Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč blokadi

Pahor: U interesu nam je da Hrvatska uđe u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska vlada i službeno je potvrdila odluku o uskraćivanju suglasnosti na otvaranje i zatvaranje većine poglavlja na pristupnoj konferenciji Hrvatske i Europske unije u petak.

'Bolje je da smo na početku mandata ove vlade rekli da imamo rezerve na ta poglavlja i da damo naše razloge, makar došlo do zapleta', rekao je premijer Borut Pahor na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade na kojoj je donesena odluka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zabrinjava ga Ljubljanska banka Pahor: Blokade neće biti Slika nije dostupna Čuli se telefonom Pahor obećao Kosor: Više ništa neće blokirati Hrvatsku

U suprotnom bi slučaju po njegovim riječima do iste situacije moglo doći kasnije, a povećali bi se i zahtjevi da Slovenija o ulasku Hrvatske u EU održi referendum na kojemu bi se odlučivalo o ratifikaciji njenog pristupnog ugovora. 'Takva situacija ne bi bila dobra', rekao je Pahor.

Dodao je da se je spreman sastati s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i da se nada napretku Hrvatske u vrijeme češkog predsjedavanja EU-om, ali da Slovenija neće odustajati od svojih rezervi na blokirana poglavlja. 

>> Svjetske agencije o slovenskoj blokadi

'Ako je Sanader spreman na sastanak, spreman sam i ja. Nadam se da će do rješenja problema doći u prvoj polovici češkog predsjedništva. No, Slovenija ni u kojem slučaju ne namjerava odustajati od svojih stajališta. Nećemo mijenjati našu politiku dok naše rezerve ne budu otklonjene', rekao je Pahor.

Dodao je kako je u interesu Slovenije da Hrvatska uđe u EU jer bi tako Slovenija sa svih strana bila okružena članicama. 'Mislim da treba dati pravu priliku diplomaciji da se zaplet riješi', dodao je slovenski premijer.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene