Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvaredna sjednica slovenskog parlameneta

Pahor traži mandat za sastavljanje nove vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski parlament započeo je u petak ujutro s izvanrednom sjednicom na kojoj će glasovati o mandataru za sastav nove vlade, a to je predsjednik Socijalnih demokrata Borut Pahor, čija je stranka na izborima 21. rujna osvojila relativnu većinu u 90-članom parlamentu.

Na početku svog govora zastupnicima, u kojemu obrazlaže program svoje buduće vlade, Pahor je kao njenu prvu zadaću naveo osiguravanje političkog i šireg društvenog konsenzusa za aktivnosti na prevladavanju globalne financijske krize i teškoća koje će po njegovim riječima Sloveniju pogoditi iduće godine. 

Pročitajte i ovo Parlamentarni dijalog Glas građana Hoće li doći do političkog dijaloga? Velika većina gledatelja Dnevnika Nove TV nema dvojbi Andrej Plenković Nova Vlada Koje su savjete dobili novi ministri od iskusnijih kolega? "Moraju se okružiti ljudima koji puno znaju"

>> Pahor očekuje ubrzane pregovore i vladu u razumnom roku

Djelovanje vlade, istaknuo je Pahor na početku svoga izlaganja, zasnivat će se na vođenju aktivne razvojne, a ne pasivne socijalne politike, a za rješenje krize tražit će se vlastiti odgovori, a ne samo primjenjivati recepti međunarodnih ustanova i drugih zemalja.

Budući da se radi o globalnoj pojavi i ekonomskim teškoćama razvijenog svijeta kojega je dio i Slovenija, Pahor je naglasio da je uvjet za prihvaćanje njegove strategije širi društveni i politički konsenzus jer bi traženje 'krivca' za nastalo stanje bilo kontraproduktivno i predstavljalo bi 'gubitak vremena'.

Vladin program djelovanja prema njegovim će se riječima zasnivati na pretpostavci da se ne može podijeliti više nego što se u društvu stvori i da je u Sloveniji dovoljno znanja i ostalih resursa da se iz problema izađe.

Pri tome će vlada posebno podržavati konkurentnost i tehnološku inovativnost u gospodarstvu, pružati potporu konkurentnim, osobito izvozno usmjerenim tvrtkama, a pokušat će osigurati i suglasje oko toga kako pomoći poduzećima koja će se naći u teškoćama.

Glasovanje o Pahoru kao mandataru za sastav nove vlade očekuje se u popodnevnim satima. Za njegov izbor potrebna je natpolovična većina od 46 glasova, s čime ne bi trebalo biti teškoća. Naime, najavu da će glasovati za njegov izbor dale su, osim četiri stranke njegove buduće koalicije, i dvije oporbene stranke - Slovenska pučka stranka i Slovenska nacionalna stranka. Jedina stranka koja je najavila da će glasovati protiv je Slovenska demokratska stranka aktualnog premijera Janeza Janše.

Pahorovi Socijalni demokrati potpisali su u četvrtak koalicijski sporazum sa strankom Zares, Gregora Golobiča, Liberalnim demokratima Katarine Kresal i umirovljeničkom strankom DESUS Karla Erjavca, ali bez tzv. 'kadrovskog dijela'. Zato još neće biti objavljeno tko su kandidati za ministre u budućoj vladi. Zbog problema oko toga koji će resori biti dodijeljeni DESUS-u, pregovori o kandidatima za ministre nastavit će se, po Pahorovoj najavi, i krajem ovog i početkom idućeg tjedna, a bit će poznati sredinom idućeg tjedna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene