Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Financijska,kriza

Pahor smanjuje plaće javnim službenicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 150.000 zaposlenih koliko ih u Sloveniji radi u javnim službama morat će zbog ekonomske krize slijedećih godina pristati na manje plaće od onih koje im jamče kolektivni ugovori zaključeni ove godine, poručili su poslije kriznog sastanka s predstavnicima sindikata zaposlenika u javnim službama premijer Borut Pahor i ministrica za javnu upravu Irma Pavlinič Krebs.

'Dogovorili smo se da zbog bitno izmijenjenih prilika počnemo pregovore o promjeni kolektivnog ugovora zaposlenika u javnim službama', izjavio je Pahor.

Pročitajte i ovo Plaće - 2 hladan tuš Veliko razočaranje za mnoge radnike u javnom sektoru: "To stvarno nije pošteno"; Ministar u Dnevniku Nove TV objasnio što se dogodilo Ilustracija 1,63 milijarde eura Počela je isplata novih plaća za zaposlene u javnoj upravi: Objavljeno i koliko su veće

Sindikati su pristali na početak pregovora o izmjenama kolektivnog ugovora, koji je predviđao povećanje plaća u javnim službama do 2010. godine, uz uvjet da plaća za siječanj bude isplaćena prema tom ugovoru, koji je nakon višegodišnjih priprema dogovoren u vrijeme vlade Janeza Janše koja nije računala na ozbiljne ekonomske probleme i recesiju.

Za usklađivanje plaća javnih službenika u slijedeće dvije godine prema postojećem kolektivnom ugovoru bilo bi potrebno skoro pola milijarde eura, ali je osigurana samo četvrtina tog iznosa i država nema potrebnih sredstava za usklađivanje, pojasnila je Pavlinič Krebs.

Nova vlada Boruta Pahora prošloga je tjedna za više od 200 eura smanjila plaće ministrima kako bi dala pozitivan primjer cijelom javnom sektoru kako se ponašati u kriznim vremenima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene