Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ustavne reforme

Pahor: Političari u BiH sami trebaju naći rješenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Borut Pahor je, za neslužbenog posjeta Banjoj Luci, pozvao političare u Bosni i Hercegovini da sami postignu dogovor o političkim i ustavnim reformama koje bi dovele do uspostave racionalnije i učinkovitije države.

‘Ovakvu državu teško je voditi’, izjavio je Pahor novinarima u Banja Luci gdje sastao s predsjednikom Vlade Republike Srpske Miloradom Dodikom. Nema dvojbe da nitko od samih ljudi u BiH ne može bolje razumjeti stvarne potrebe koje njihova zemlja ima pa stoga dokumenti o promjenama koji nastaju u Bruxellesu ili Washingtonu i ne mogu biti pravo rješenje za postojeće probleme, rekao je Pahor.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

Sve etničke skupine u BiH, istaknuo je Pahor, moraju imati zajamčena jednaka prava, no i država mora biti učinkovitija nego što je to sada slučaj. Slovenski premijer je izrazio nadu kako će do ustavnih promjena u BiH doći ubrzo nakon izbora zakazanih za 3. listopada.

>> 'Stanje u BiH neprihvatljivo je za Hrvate'

Najavio je i kako će se Slovenija zalagati da stanje na Zapadnom Balkanu bude visoko na dnevnom redu rasprava što će se voditi u tijelima Europske unije s ciljem potpore njihovim naporima da se priključe Uniji. Milorad Dodik ponovio je da RS nije zainteresirana za veće ustavne promjene u BiH, ali joj je u interesu stabilnost u cijeloj državi.

Pahor se u Banjoj Luci iza zatvorenih vrata sastao i s predsjedateljm Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem s kojim je razgovarao o gospodarskim odnosima između dviju država. Tema razgovora bilo je i rješavanje bilateralnih pitanja poput štednih uloga bivše ‘Ljubljanske banke’. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene