Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon odlaska umirovljenika

Pahor ne vidi razloga za ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je dan nakon odluke Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) da iz vlade povuče svoje ministre, da Slovenija nije u političkoj krizi te da on ne vidi nikakva razloga za svoju ostavku.

'Slovenija nije u političkoj krizi, ne vidim nikakva razloga za ostavku, kao predsjednik vlade imam odgovornost za stabilnost države', rekao je Pahor novinarima nakon kriznog sastanka Socijalnih demokrata (SD), stranke koju vodi i koja je okosnica koalicije stranaka lijevog centra.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

>> Slovenska vlada ostala bez većine

Pahor je prvi put komentirao stanje nastalo nakon jučerašnje odluke Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) da iz vlade povuku svoje ministre zbog neslaganja s mirovinskom reformom o kojoj će Slovenci odlučivati na referendumu početkom lipnja.

Predsjednik DESUS-a Karl Erjavec izjavio je u srijedu da njegova stranka u koaliciji nije imala ravnopravan položaj i da se do zadnjeg trenutka nadao kako će Pahor povući u parlamentu već usvojeni novi zakon o mirovinskom osiguranju kojim se životna dob za redovno umirovljenje podiže na 65 godina za muškarce i žene, te da će tako izbjeći rizik referendumskog odlučivanja.

'Ovo nije politička kriza nego kriza koalicije iz koje se možemo izvući. Sada ćemo se koncentrirati na ono najvažnije, a to je referendum', rekao je Pahor.

'Većina stranaka izlaz vidi u izborima'

U vezi s idejama koje zadnjih dana iznose njegovi preostali koalicijski partneri, predsjendica Liberalno-demokratskie stranke (LDS) Katarina Kresal i predsjednik stranke Zares Gregor Golobič da je potrebno razmišljati o svim opcijama, pa i o ostavkama, temeljitoj rekonstrukciji vlade ili prijevremenim izborima, Pahor je rekao da za njegove Socijalne demokrate (SD) kao najveću i najodgovorniju stranku u vladi to ne dolazi u obzir.

O svemu će se razgovarati tek pošto se vidi rezultat referenduma o mirovinskoj reformi, rekao je Pahor.

On očekuje da će, unatoč niskom rejtingu vlade i nepopularnosti 'neizbježne' reforme mirovinskog sustava, slovenski birači na referendumu, koji će se vjerojatno održati u nedjelju 5. lipnja, podržati mirovinsku reformu i vladinu reformnu politiku.

Većina oporbenih strana vidi u raspisivanju izbora izlaz iz 'političke blokade' nastale nakon izlaska DESUS-ae.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene