Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedostatan za funkcioniranje

Pack: Ustav BiH ne valja, no sada treba provesti manje promjene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Doris Pack, zastupnica u Europskom parlamentu, označila je ustav BiH nedostatnim za funkcioniranje suvremene države.

Zastupnica u Europskom parlamentu Doris Pack izjavila je u utorak u Sarajevu kako je ustav kojega ima Bosna i Hercegovina nedostatan za funkcioniranje suvremene države, no istodobno je upozorila kako je u sadašnjem trenutku najvažnije provesti njegove manje izmjene te da u ovoj fazi ne bi trebalo inzistirati na izmjenama kojima bi se riješio status hrvatskog naroda u toj zemlji.

Sudjelujući na konferenciji o ulozi parlamenata u procesu europskih integracija, Pack je podsjetila kako je obveza BiH prije svega provesti presudu Europskog suda za ljudska prava kojom se traži eliminiranje onih ustavnih odredbi koje diskriminiraju pripadnike nacionalnih manjina.

Konstatirala je kako je iz kontakata s hrvatskim političkim čelnicima u BiH shvatila da bi oni u ovom trenutku željeli iskoristiti priliku da potaknu i one ustavne promjene kojima bi se poboljšao položaj Hrvata s ciljem uspostave njihove pune ravnopravnosti. "To je razumljivo, no kako sam i već rekla mojim kolegama (iz parlamenta BiH), nemojte molim vas otvarati druga pitanja vezana za ustav u ovom trenutku", poručila je Pack hrvatskim političarima u BiH.

Ona je, međutim, potvrdila kako je potpuno jasno da je ustav iz Daytona zastario i ne odgovara potrebama koje proistječu iz europskih integracija. "Međunarodna zajednica koja je imala nakanu okončati rat, a to je bila plemenita nakana, ishitreno je donijela (Daytonski) ustav koji doista ne može biti osnova za funkcionalnu, normalnu državu", izjavila je Pack.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

>> Clinton doputovala u Sarajevo

Sjedinjene Američke Države i Europska unija su partneri od neprocjenjiva značaja za građane Bosne i Hercegovine u njihovim naporima da prevladaju prepreke na putu ka potpunom poslijeratnom oporavku, poruka je koju je američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton i visokoj predstavnici EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton u utorak prenio visoki predstavnik međunarodne zajendice za BiH Valentin Inzko tijekom njihova susreta u Sarajevu.

Kako je nakon tog sastanka priopćeno iz Ureda visokog predstavnika (OHR), Inzko je inzistirao na činjenici da SAD i EU imaju središnju ulogu u podupiranju demokratskih procesa, jačanju odgovornosti tijela vlasti te uspostavi vladavine zakona i ljudskih prava u BiH.

"Europska unija i SAD imaju središnju ulogu u podržavanju ovih vrijednosti, posebice u situacijama kada su one na udaru. Uvjeren sam da uz neprekidnu međunarodnu pomoć ova načela mogu i hoće zaživjeti u BiH", izjavio je Inzko.

Tijekom sastanka s Clinton i Ashton austrijski je diplomat ocijenio kako je BiH ranije postizala solidan napredak u procesu uspostave održivih institucija, podizanju razine životnog standarda građana i napretka na putu ka potpunoj euroatlantskoj integraciji.

Taj se napredak, po njegovoj ocjeni, "opet može nastaviti onda kada političari koji su okrenuti ka prošlosti prestanu s opstrukcijama".  Ističući tijesnu suradnju između OHR-a, Delegacije Europske unije i veleposlanstva SAD, Inzko je konstatirao kako je međunarodna zajednica najjača kada je jedinstvena. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene