Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sigurno 100 posto

Skupina od 16 stručnjaka utvrdila: "Slavni pjesnik nije umro do raka"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina od 16 međunarodnih stručnjaka koje je angažiralo čileansko pravosuđe zaključila je u petak da dobitnik Nobelove nagrade za književnost Pablo Neruda, preminuo ubrzo nakon Pinochetovog državnog udara 1973., nije umro od raka kao što piše u njegovoj smrtovnici.

"Sigurno je, kategorički sigurno 100 posto, da smrtovnica ne odražava stvarno stanje", izjavio je na konferenciji za tisak liječnik Aurelio Luna u ime stručnjaka zaduženih da utvrde je li čileanskog pjesnika usmrtila diktatura generala Augusta Pinocheta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u Zanzibaru Osmero djece otrovalo se mesom, pa umrlo: Više od 75 ljudi u bolnici Pomor ptica kod Kikinde - 4 Čekaju se rezultati analize Polja puna mrtvih ptica: Pčelar ih našao uz put, u kanalima, kako ugibaju na granama i u žbunju

Stručnjaci iz Kanade, Danske, SAD-a, Španjolske i Čilea nisu ipak uspjeli odrediti stvaran uzrok smrti Pabla Nerude.

Otkrili su novu nekancerogenu bakteriju. Ona se proučava u laboratorijima u Kanadi i Danskoj što bi trebalo omogućiti bolje razumijevanje uzroka Nerudine smrti, objasnio je Luna.

Obitelj Pabla Nerude sumnja na trovanje pod diktaturom (1973.-1990.).

Posmrtni ostaci pjesnika i nobelovca, preminula u klinici u Santiagu 1973., nekoliko dana nakon državnog udara protiv socijalističkog predsjednika Salvadora Allendea s kojim je bio blizak, zadnjih su godina bili predmetom brojnih ekspertiza.

Ekshumirani 2013., konačno su vraćeni u zemlju u travnju 2016. a da misterij nije otkriven.

Po smrtovnici koju je izdala vladajuća vojna hunta, pjesnik je preminuo u 69. godini od raka prostate. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene