Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal s humanitarnom organizacijom

Oxfam se ispričao Haićanima zbog ponašanja svog osoblja

Oxfam (Foto: AFP)
Oxfam (Foto: AFP) Foto: Afp
Britanska NGO Oxfam se u ponedjeljak ispričala Haićanima zbog ponašanja nekih svojih djelatnika i izrazila sram tijekom predavanja svog internog izvješća vlastima u Port-au-Princeu.

Izvješće na 11 stranica opisuje humanitarnu misiju na Haitiju nakon potresa 2010. koju su okaljali brojni ispadi. Jedan dužnosnik priznaje da je plaćao usluge prostitutkama, drugi su optuženi za uznemiravanja i zastrašivanja, a jedan svjedok je doživio fizičke prijetnje.

Pročitajte i ovo Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!" Ilustracija Kontraproduktivno Britanci imaju novu definiciju ekstremizma: Mogla bi ugroziti slobodu govora

"Došli smo izraziti sram i isprike vladi i stanovnicima Haitija zbog onoga što se dogodilo", rekao je Simon Ticehurst, regionalni diektor Oxfama za Latinsku Ameriku i Karibe nakon dvosatnog susreta s Aviolom Fleurantom, ministrom za planiranje i suradnju.

"Sada ćemo tražiti izvjeća, reviziju i financijska izvješća radi uvida u situaciju", rekao je Fleurant i dodao da sumnja da su vlasti Haitija bile informirane o tom kriminalu.

Haićanske vlasti su najavile prošlog tjedna da žele provesti vlastitu istragu. NGO Oxfam se obvezala da će im u ponedjeljak predati integralnu verziju svog izvješća iz 2011.

Belgijac Roland Van Hauwermeiren, bivši direktor Oxfama na Haitiju, priznao je odnose s prostitutkama.

"To je apsolutno užasno", reagirala je u ponedjeljak britanska premijerka Theresa May i ocijenila da su ta ponašanja ispod standarda koje možemo očekivati od humanitarnih udruga i NGO-a s kojima radimo".

Prema izvješću, sedam djelatnika Oxfama na Haitiju je napustilo organizaciju tijekom istrage, četvorica su otpuštena zbog teških prijestupa, a trojica su dala otkaz, među kojima Van Hauwermeiren kojem je ponuđen časni odlazak pod uvjetom da u potpunosti surađuje do kraja istrage.

Oxfam navodi da je odlučio objaviti izvješće radi transparentanosti odluka donesenih tijekom istrage.

Ta NGO je nadležnim vlastime predala imena osumnjičenih. Britansko ministarstvo za međunarodni razvoj je odredilo svim organizacijama koje dobivaju državne subvencije, među kojima je i Oxfam, da im pošalju izvješća o internim mjerama prevencije prijestupa do 26. veljače. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene