Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koje su to zemlje iznevjerile u pomoći izbjeglicama?

RAZOČARAVAJUĆE IZVJEŠĆE 'Mnoge su bogate zemlje novčano pridonijele manje no što bi bilo pošteno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvješće međunarodne dobrotvorne organizacije Oxfam objavljeno u ponedjeljak pokazuje da su zemlje najdublje upletene u sirijski sukob, među njima Rusija, Saudijska Arabija i Francuska, istodobno i najmanje velikodušne u pomoći žrtvama.

Oxfam je izvješće objavio uoči donatorske konferencije u Londonu koja će se održati u četvrtak uz poziv na veću pomoć i prihvat 10 posto izbjeglica registriranih u sirijskom susjedstvu do kraja godine.

Pročitajte i ovo Dostava humanitarne pomoći u Pojas Gaze iz zraka Neizvjesnost u Gazi VIDEO Španjolska nad Pojas Gaze ispustila 26 tona hrane pa upozorila: "Ovaj način nije efikasan" Humanitarna pomoć za Ukrajinu - Ilustracija Veliko hrvatsko srce Konvoj s humanitarnom pomoći jutros krenuo iz Zagreba, bilo je i suza: "Najgori je povratak, kada pogledate u retrovizor i vidite koga ostavljate"

Mnoge su bogate zemlje novčano pridonijele manje no što bi bilo pošteno, s obzirom da bi donirana svota trebala biti proporcionalna njihovim ekonomijama.

Zemlje su dale 56, 5 posto od 8,9 milijardi američkih dolara koliko je iznosio zahtjev za pomoć u 2015. godini.

Rusija je dala 1 posto od onoga što bi s obzirom na njezinu ekonomsku moć bilo pravedno, a Saudijska Arabija 28 posto.

Istodobno, Rijad vojno potpomaže pobunjenike koji se bore protiv sirijske vlade a Moskva podržava Damask zračnim napadima protiv pobunjenika.

Što se tiče zapadnih zemalja, Francuska, koja se pridružila zračnim napadima koalicije pod vodstvom SAD-a protiv ciljeva militanata IS-a u rujnu, dala je 45 posto svote koja bi bila pošteni udio s obzirom na njezinu ekonomiju. Pariz je primio 5.000 sirijskih izbjeglica prošle godine.

"Kao goli mininum međunarodna bi zajednica barem trebala novčano pripomoći u visini molbi za pomoć(za izbjeglice)", rekao je predstavnik Oxfama Daniel Gorevan preko telefona.

Zbog sukoba više od 4 milijuna ljudi bilo je prisiljeno napustiti zemlju, a blizu 7 milijuna ih je premješteno unutar Sirije.

Sjedinjene Države donirale su 76 posto svote koja bi bila pošteni udio u odnosu na svoju ekonomiju, ali bile su najveći pojedinačni donator.

Međutim nekoliko je europskih zemalja doniralo novčane pomoći više od onoga što je njihov pravedni dio, poput Danske (318 posto), Norveške (385 posto) i Velike Britanije (237 posto).

Kuvajt je donirao 554 posto novčanih sredstava u odnosu na očekivani dio proporcionalan njegovoj ekonomiji.

No velika većina zemalja premalo sudjeluje u onome što bi trebala, u prihvatu i smještaju izbjeglica, ističe Oxfam. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene