Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve jače kritike iz Europe

'Ovo je konkretan dokaz da Amerikanci provode nadzor nad cijelim svijetom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Europi se javljaju bijesni glasovi zbog špijunskog skandala u koji su uključeni informatički giganti poput Googlea i Microsofta i koji upozoravaju da su nužno potrebni stroži propisi.

Sve je počelo kada su Washington Post i Guardian objavili izvješće Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) o kontroli internetske komunikacije u cijelom svijetu. Upravo je ta agencija zajedno s FBI-jem godinama pratila komunikaciju korisnika Applea, Microsofta, Googlea, Facebooka i drugih velikih kompanija, piše Reuters.

Iako su neke od spomenutih kompanija negirale da su Vladi ustupile izravan pristup podacima korisnika, ministar pravosuđa njemačke pokrajine Hessen Jorg-Uwe Hahn pozvao je na bojkot spomenutih kompanija. 'Nevjerojatan mi je i neozbiljan način na koji se tvrtke poput Googlea i Microsofta odnose prema svojim korisnicima. Svatko tko to ne želi bi trebao promijeniti onoga tko mu pruža usluge', kazao je.

>> ŠOKANTNI PODACI o praćenju na internetu: 'Ostvarili su se naši najgori strahovi'

Strahovi vezani uz sigurnost podataka u Europi su već postojali. Afera s praćenjem se dogodila baš u vrijeme kada SAD i Europska unija pregovaraju o novom sporazumu o razmjeni informacija, a ti su pregovori zapeli zbog toga što SAD nije htio prihvatiti europske standarde zaštite osobnih podataka. 'Ovaj slučaj pokazuje da jasan pravni okvir za zaštitu osobnih podataka nije luksuz ili ograničenje, već temeljno pravo', kazala je Vivien Reding, potpredsjednica Europske komisije.

Mykko Hypponen, voditelj odjela finske tvrtke F-Secure koja se bavi softverskom zaštitom je kazao da je bijes Europe primjeren odgovor objavama američkih medija. 'Ono što smo doznali je prvi konkretan dokaz o tome da američke high-tech kompanije zajedno s NSA-om provode nadzor nad nama neamerikancima i ostatku svijeta, uključujući i mene i tebe', kazao je.

No, dodao je da pojedinac može učiniti malo toga zbog toga što alternative za usluge koju nude američke tvrtke poput Facebooka, Googlea i Applea gotovo da i nema.

Pročitajte i ovo Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su" Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene