Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fokus na obiteljima

Ovo je jednostavna ideja za pobijediti Islamsku državu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U slučaju radikalizacije mladih ljudi, bitno je uključiti obitelji u borbu protiv nje.

To je jednostavan, jeftin i iznenađujuće učinkovit način borbe protiv Islamske države, točnije protiv radikalizacije mladih ljudi, piše News.com.au.

Pročitajte i ovo Skrnavljenje erdutskog groblja - 3 Nečuveni vandalizam FOTO Policija otkrila tko je uništio groblje u Slavoniji: Rezultat istrage je za neke šokantan, za neke i tužan Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?"

Stručnjakinja Anne Aly pozvala je zato Australiju da se ugleda na njemački pristup u borbi protiv radikalizacije. Poziv je uslijedio nakon uhićenja pet tinejdžera zbog navodnog planiranja terorističke zavjere.

Aly kaže da je berlinski program Hayat zaslužan za pomaganje u sprečavanju terorističkih napada pomoću korištenja savjetnika koji pomažu prijateljima i obiteljima da se ponovno povežu s osobom.

'Obitelj dobije vještine i savjete, kao i potporu koja im je potrebna kako bi se ponovo povezali s pojedincem', rekla je.

'Prijetnja nije nikada bila tako velika'

Objasnila je da je njemački program tako uspješan jer su se dugo vremena morali nositi s nasilnim ekstremizmom različitih vrsta. Dakle, imaju puno iskustva i brojne strukture koje se tim poslom bave, dok se neke druge zemlje s takvim stvarima nisu morale nositi.

Blagi pristup zaslužan je za odustajanje 12 ljudi od borbe u Siriji i sprečavanje terorističke urote 2013. godine. Tada se majka mladića koji je odlučio postati terorist obratila organizaciji. Savjetnik Hayata Daniel Koehler rekao je da je potrebno dosta vremena. S jednom obitelji tako je radio više od godinu dana, a cilj je uvjeriti obitelji da postanu pozitivne.

Zapadnjakinje postale udovice Islamske države

Pristup je usvojen u Nizozemskoj i Londonu. Bazira se na obnavljanju veza koje se često unište kada osoba pobjegne kako bi se priključila terorističkoj organizaciji. Dio procesa radikalizacije je odvajanje od obitelji, isto ono koje se događa kada se osoba primjerice odluči priključiti nekom kultu.

Bitno je razgovarati s djecom

Ovo je naoko jednostavna ideja za vlade diljem svijeta koje se bore s opasnosti zvanom Islamska država. Stručnjaci upozoravaju da se postojeće službe trebaju usredotočiti na obitelj i učiniti više prije nego osobe postanu velika prijetnja.

Aly je objasnila da se dugo vremena sve fokusiralo na pravnu, težu bitku, što je dovelo do velike neravnoteže, a trebalo bi, kaže ona, postići ravnotežu između dva pristupa.

VIDEO Spektakularan doček - 'Kralj tref' dopremljen u staklenom lijesu

Rad s obitelji i prijateljima je dobra opcija jer su oni često prvi koji primijete ako netko počne više koristiti politički jezik, postane ljući i počne dijeliti ekstremističke stavove na društvenim medijima.

'Mnogi roditelji ne znaju kako djeci odgovoriti na pitanja o političkoj situaciji u Iraku i Siriji', kaže Aly. Dodala je da je bitno da roditelji s djecom o tome razgovaraju i daju im potrebne odgovore.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene