Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Uspjeli se izvući

Ovo je jedna od najzanimljivijih priča o preživljavanju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Joe Simpson i Simon Yates bili su uvjereni da se neće živi spustiti s peruanske planine.

Joe Simpson i Simon Yates, britanski alpinisti, postali su 1985. godine prvi osvajači zapadne strane planine Siula Grande u peruanskim Andama.

Pročitajte i ovo Motociklist naletio na pješaka Vozači, oprez! Prometna nesreća u Splitu: Ima ozlijeđenih, dio ceste zatvoren za sav promet Nesreća kod Varaždina - 4 Tragedija kod Varaždina Maleno mjesto zavijeno u crno, sumještani se opraštaju od poginulih: "Žalosno je"; Policija poslala posebno upozorenje

Ono što je uslijedilo jedna je od najznačajnijih i najinspirativnijih priča o preživljavanju, piše Business Insider. Jedan od penjača, Joe Simpson, o iskustvu je napisao knjigu, a 2003. godine prema njoj je snimljen film.

A evo što se dogodilo. Do prilaza Siula Grandeu ima dva dana pješačenja od najbliže ceste. Dvojac je uspostavio logor oko osam kilometara od planine, a potom su krenuli.

Penjali su se bez fiksne užadi i krampova, a sa sobom su ponijeli sve što su mislili da će im trebati. Planirali su uspon i silazak obaviti u razdoblju od tri do četiri dana.

Nevjerojatno po čemu hodaju - Video u dva dana pregledan više od 650 tisuća puta!

Prvi dan protekao je dobro, a navečer su negdje na pola puta iskopali špilju u snijegu i kampirali. Drugi dan penjanja vrijeme se pogoršalo, a penjanje postalo teže, više iscpljujuće i opasno. Blizu 6400 metara visokog vrha upali su u nevolje. Na strmom dijelu nisu se imali za što uhvatiti. Penjanje je bilo toliko teško da su u pet do šest sati prelazili po tek nekoliko desetaka metara.

Uhvatio ih je mrak, ali i brutalno hladan vjetar zbog čega su iskopali novu špilju u snijegu i proveli još jednu dugu noć na planini. Treći dan vrijeme se razbistrilo, a njima je postalo jasno što im je zadavalo tolike probleme - formacije snijega karakteristične za Ande koje su bile poznate po svojoj opasnosti i težini. Simpson i Yates ipak su nastavili prema vrhu kojem su se približili sredinom trećeg dana. Iako iscrpljeni, osjetili su olakšanje i uskoro postali prvi penjači koji su osvojili taj vrh.

Lom noge

A nakon osvajanja vrha uslijedio je silazak za vrijeme kojeg se događa većina penjačkih nesreća. Vrijeme se opet pogoršalo, a oni se izgubili u bjelini. Uvjeti su bili toliko opasni da je Yates skliznuo s grebena, a njegov pad zaustavilo je uže pomoću kojeg se popeo natrag. Odlučili su se ponovno utaboriti pod otvorenim nebom. Tijekom treće noći na planini iskoristili su posljednje gorivo.

Četvrti dan vrijeme se proljepšalo, a dvojac je bio visoko na planini. Međutim, najteži dio grebena bio je iza njih pa su počeli misliti da je sve praktički gotovo. A onda je Simspon dosegnuo dio grebena koji je oštro padao. Držao se pomoću sjekire, ali nije bio zadovoljan pozicijom lijeve ruke pa je izvukao sjekiru da je premjesti. No, u tom trenutku ispala je desna sjekira. Pao je pri čemu mu se slomila noga i zdrobilo koljeno. Bol je bila nepodnošljiva, a on je pomislio kako lom noge na takvoj visini znači smrt. Kada je shvatio što se dogodilo, i Yates je imao istu apokaliptičnu misao - bit će dobro ako se ijedan izvuče živ iz situacije u kojoj su se zatekli.

FOTO Je li ovo mjesto NAJSTRAŠNIJE za fotografiranje?

Simpsonu je dao tablete za bolove, a ovaj je pomislio da će ga ostaviti da umre na planini jer nisu imali hrane ni goriva, nikakva pomoć nije mogla doći do njih i on se ne može micati.

Nije otišao

No, na Simsponovo iznenađenje Yates nije otišao. Iskopao je mjesto u snijegu, sjeo u njega i počeo pomoću užeta spuštati Simpsona. Kada bi došli do kraja užeta postupak su ponavljali. Vrijeme je bilo užasno i još jednom pao je mrak. No, nije ih spriječio da nastave sa započetim spuštanjem. Dok opet nešto nije pošlo po zlu. Klizeći na trbuhu Simpson je osjetio da se snijeg pod njegovim laktovima pretvara u led. Nagib se povećavao i on je počeo kliziti sve brže, a shvativši što se događa pokušao je Yatesu doviknuti da zaustavi uže. Međutim, vjetar je bio toliko jak da ga nije mogao čuti i uskoro je Simpson sletio s ruba litice. Visio je u zraku iznad ledenjaka, a ispod njega je bila divovska pukotina.

Evo kako zapravo nastaju lavine

Iako je pokušao izvući se, nije mu polazilo za rukom. Na jednom kraju užeta bio je on, bespomoćno visio čekajući da umre. Na drugom kraju bio je Yates kojem nije bilo jasno što se dogodilo Simsponu i zašto nije 'skinuo' svoju težinu s užeta tako da se on može spustiti za njim. Znao je samo da ne može još dugo izdržati.

Prerezano uže

Sjetio se ubrzo da ima džepni nožić kojim je uskoro prerezao uže koje je držalo Simpsona. Yates se srušio na snijeg iscrpljen, a Simpson je padao. 'Uronio' je u gigantsku pukotinu. Istovremeno, Yates je iskopao novu špilju i proveo četvrtu noć na hladnoj planini uvjeren da je njegov prijatelj mrtav.

No, Simspon se nešto kasnije osvijestio neimajući pojma gdje se nalazi. Uključio je lampu na kacigi i shvatio da je u pukutini i da je nekim čudom preživio pad. Shvatio je da je uže prerezano i nije mu polazilo za rukom izvući se, pa je odlučio provesti noć u pukotini i čekati jutro.

A ujutro je Yates izašao iz svoje rupe. Dok se spuštao prema dnu planine prošao je kraj litice s koje je Simpson pao i shvatio što se dogodilo. U podnožju litice vidio je pukotinu i postao siguran da je Simpson mrtav. Duboko u pukotini probudio se Simspon kojem je prerezano uže dalo nadu jer je značio da Yates nije pao s planine pa bi ga mogao spasiti. Iako je dozivao pomoć nitko nije dolazio.

Znao je da se uspeti ne može pa je bez hrane, vode i bilo kakve nade da će mu netko pomoći, odlučio krenuti dublje u pukotinu. A onda se dogodilo nešto što nikako nije očekivao - na dnu je bio izlaz i nakon sati spuštanja glavom je izvirio kroz snježnu rupu i izašao na sunce.

Jednaka nevolja

Iako se na trenutak osjetio ponovno rođenim, ubrzo je shvatio da su njegove nevolje gotovo jednako strašne kao prije. Bez hrane i vode, i sa slomljenom nogom bio je osam kilometara udaljen od pomoći. No, odlučio si je zadavati ciljeve i stizati do njih. Puzao je, odgurivao se i nije odustajao. Tijekom noći kratko se odmorio, a šesti dan nastavio put prema dnu. Kada je napokon došao do kraja snijega omotao je slomljenu nogu i nastavio se kretati po stijenama. U kasno poslijepodne napokon je naletio na vodu koja se slijevala među stijenama. Pio je i osjećao kako mu se vraća snaga.

Planinarima put presjekao nabujali potok, spasili ih GSS-ovci

Kretao se sve dok nije bio previše umoran, a onda legao i prvi put proveo noć nakon koje se nije probudio prekriven snijegom.

Oproštaj od prijatelja

Sedmi dan u baznom logoru, Yates je spalio Simpsonovu odjeću. Bio je to njegov način da kaže zbogom. A Simpson je nastavio put prema logoru. Iako je na trenutke mislio da neće uspjeti, kada se dovoljno približio počeo se derati, a uskoro ga je kroz san čuo Yates koji je odlučio napustiti kamp tek iduće jutro.

Pronašao ga je u groznom stanju. Simspon je izgubio trećinu svoje tjelesne težine, a kada su došli do šatora Yatesu je zahvalio što mu je pomogao spustiti se niz planinu. U idućih godinu dana bio je na šest operacija noge, i na kraju došao do toga da se ponovno penje.

Film o pustolovini ovog dvojca Touching the Void  možete pogledati OVDJE.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene