Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvlačenje speleologa

Najkompliciranije ikada: 'Zaboravite ikakve usporedbe s prethodnim spašavanjima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ozlijeđeni njemačkih speleolog zarobljen u pećini na dubini većoj od 900 metara istraživao je 'super - pećinu', čije postojanje već desetljećima golica maštu geologa i istraživača.

Johann Westhauser (52), ozlijeđeni njemački speleolog zarobljen od prošlog vikenda na dubini većoj od 900 metara ispod bavarijskih Alpa u velikom podzemnom labirintu, istraživao je 'super - pećinu', piše Independent.

Pročitajte i ovo Pas Roger pomaže u potrazi VIDEO/FOTO Sreća da nije upao u policiju: Pas Roger postao zvijezda nakon potresa na Tajlandu Potraga za nestalima i spašavanje odsječenih nakon potresa na Tajvanu - 1 Utrka s vremenom FOTO Potraga za nestalima u potresu na Tajvanu: Stotine su odsječene, više od tisuću ozlijeđenih

Prošle subote, tijekom istraživanja, udario ga je kamen koji se odronio u golemom kompleksu pećine Riesending, u blizini Berchtesgadena. Liječnici kažu da je pretrpio potres mozga kakav je pretrpio Michael Schumaher prilikom pada na skijanju.

Ovaj znanstvenik iz Karlsruhea sada je u središtu jedne od najopsežnijih operacija spašavanja u povijestio speleologije. Najmanje 200 stručnjaka iz četiri države započeli su težak zadatak izvlačenja Westhausera  na površinu.

Pogledajte izvlačenje speleologa iz jame - trebala im je tona užadi!

Dva liječnika došla su do njega u četvrtak i rekli su da je zdravstveno dovoljno stabilan da se može započeti s laganim izvlačenjem na površinu.

Proces bi trebao trajati tjedan dana, ali uspjeh nikako nije zagarantiran.

Austrijski spasitelj Norbert Rosenberger rekao je njemačkim novinama Sueddeutsche Zeitung da će ovo spašavanje biti teže nego spašavanje s Mount Everesta.

'Možete zaboraviti usporedbe s prethodnim podzemnim spašavanjima', rekao je.

Riesending znači 'velika stvar', a razmjer njegove kompleksnosti je ogroman. Za sada je označeno samo 20-ak kilometara od ukupno stotine tunela u dubini od tisuću kilometara,

Kompleks labirinta, vodopada, ponora... Da bi se kretalo kroz njegove slijepe puteve i često sluzave stjenovite prolaze.

Speleolozi su se trebali progurati kroz utore ispunjene vodom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene