Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Sikstinska kapela

Evo kako će se birati novi papa!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konklave će se održati u Sikstinskoj kapeli koja će zbog toga biti zatvorena za turiste. Što se događa unutar njezinih zidina kada konklave počnu?

Sikstinaska kapela mjesto je gdje se od 1846. godine bira poglavar Rimokatoličke crkve. Tako će biti i uskoro, kada će se birati nasljednik Benedikta XVI.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tri posude VIDEO Vatikan objavio njihove snimke: Evo zašto su važne! Slika nije dostupna Pojedinosti još nejasne Kardinali počinju dug proces izbora novog Pape

Kardinali su smješteni u samostanu svete Marte koji će biti blokiran, a kardinalima će biti onemogućen kontakt s vanjskim svijetom.

>> Kardinali pristižu u Rim, kreću pripreme za izbor novog pape

Inače u samostanu Svete Marte svaki kardinal dobije sobicu koja je osigurana i zatvorena - nema ni danjeg svjetla. Baš kao ni mobitela, interneta, televizora, novina.

Prvoga dana kardinali se okupljaju i ulaze u Skistinsku kapelu gdje prisežu na tajnost! Okupivši se u Sikstinsku kapelu nakon molitve kreće izbor Pape.

Kardinalski zbor čine svi kardinali, ali oni mlađi od 80 godina, a njih je u ovom trenutku 118, mogu birati novog papu. No u Vatikan ih dolazi 116.

Glasovanju će pristupiti 116 kardinala. Svaki na listić ispisuje za vrhovnog svećenika biram te ispisuje ime kadrinala za kojega misle da može biti papa. Može, ali i ne mora upisati svoje ime. Sve to rade u zatvorenoj prostoriji da ih nitko ne vidi.

>> Šaško: Papa je hrvatskim vjernicima ostavio dar ljubavi

Kardinali potom presavijen listić nose do oltara i tamo ga ostave: trojici kardinala. Jedan od njih kardinal brojitelj uzima svaki listić, pročita ime i probuši listić iglom, stavi na konac i priveže čvorom.

Važno je dobiti 2/3 glasova kardinala da bi netko postao Papa. U ovom slučaju 77 kardinala mora napisati jedno ime.

Moguće da već prvog dana izaberu Papu, baš kao i Benedikta XVI. No nema li izbora listići se spaljuju, a iz dimnjaka Sikstinske kapele izlazi crni dim.

Kardinali kreću u drugi krug glasovanja već drugi dan. Glasuje se tri dana. Pa dan odmora. Naravno ako se ne izabere papa. Potom se kreće u drugi krug glasovanja koji može biti sedam puta. Nema li izbora, tada opet dan odmora. Zatim Kardinali kreću u treći ciklus izbora nasljednika. Opet sedam puta. Ako nema izbora, slijedi odmor.

>> Novi papa pred izazovima: Od osporavanja do svjetskih pitanja

Benedikt XVI promijenio je odredbu izbora Pape i onemogućio da on bude izabran, primjerice, apsolutnom većinom.

Sve dok ne izaberu papu iz dimnjaka Sikstinske kapele izlazi crni dim, a nakon što ga izaberu, počinje izlaziti bijeli dim što znači da je Rimokatolička Crkva dobila je novog Papu.

Izabrani Kardinal za Papu mora se pred zborom očitovati prihvaća li izbor za Petrova nasljednika. Odmah bira ime, a u susjednoj prostoriji već je pripremljena bijela Papinska odjeća.

Istodobno s balkona bazilike Svetog Petra građanima Rima i svijeta poruči se Habemus papam koji se potom obraća.

>> Evo zašto je izbor pape tako tajan...

A ono što sve zanima postoji li neki dogovor tko može ili ne biti Papa. Jedino pravo je da to može biti muškarac. Kardinali govore o rezultatima izbora, ali tvrde nema lobiranja.

Može li još jedan papa biti iz Europe koja daje najviše kardinala njih 61. Ili možda iz Italije koja ima najviše kardinala. Mnogi ne vjeruju u tu mogućnost. Hoće li Crkva dobiti Papu iz Južne Amerike, gdje ima najviše katolika. To će odlučiti 116 kardinala u Sikstinskoj kapeli.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene