Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Paraliziran od vrata naniže

Čovjek koji se bori za eutanaziju danas dobio prvu bitku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanac Tony Nicklinson paraliziran je od vrata naniže od 2005. godine. Danas je dobio prvu bitku - sud je dozvolio raspravu o njegovu slučaju.

Nicklinson se već godinama bori da liječnici, bez straha od krivičnog gonjenja, imaju zakonsko pravo okončati njegov život koji opisuje kao 'sumoran, jadan, nesretan, ponižavajući, nedostojanstven i nedopustiv'.

Pročitajte i ovo Milenko Bilić - 2 Nezadovoljni pregovorima Svinjogojci: "Razočarani smo, nadali smo se da će pobijediti zdrav razum, vidjet ćemo koji su daljnji koraci" Slika nije dostupna Tko bi rekao... 6 mitova o seksu u kojima ima više istine nego što ste mislili!

2005. godine Britanac je imao moždani udar koji ga je u potpunosti paralizirao. Nepokretan je od vrata naniže i ne može govoriti. S okolinom uglavnom komunicira treptanjem i potrebna mu je 24-satna njega.

>> Bila uz smrtno bolesnog supruga kada si je oduzeo život

U siječnju je od Vrhovnog suda zatražio da donese odluku da liječnik koji mu da smrtonosnu injekciju neće biti optužen za ubojstvo. Danas je dobio prvu bitku. Sudac Justice Charles odbacio je zahtjev Ministarstva pravosuđa koje je tražilo da se slučaj odbaci 'jer bi to moralo dovesti do promjena zakona, što je posao parlamenta'. Sudac je pak, smatrao da se radi o 'iznimnom slučaju' te da će u idućih nekoliko tjedana biti zakazana rasprava.

'Jako mi je drago što će se problematika pomaganja pri umiranju naći na sudu', poručio je otac dvije odrasle kćeri u izjavi koju je na Sky News pročitala njegova supruga Jane. 'Više nije prihvatljivo da se medicina 21. stoljeća vodi stavovima o smrti iz 20. stoljeća'.  

Njegova supruga Jane kaže kako je jedini način da se okončaju muke njezina supruga - da ga se ubije. Nicklinson na sudu želi dokazati da britanski zakoni sprječavaju njegovo pravo na 'privatan i obiteljski život' zajamčen Europskom konvencijom o ljudskim pravima, na temelju koje je izbor kako umrijeti stvar 'osobne autonomije'.   

U Europi samo Belgija, Nizozemska, Luksemburg i Švicarska dopuštaju eutanaziju. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene