Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otvorena su birališta u Iraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Birališta su se otvorila u 7.00 sati po mjesnom vremenu (6.00 sati po srednjoeuropskome) u srijedu u Iraku na parlamentarnim izborima, prvim nakon povlačenja američkih snaga iz te zemlje koja je zahvaćena novim valom nasilja.

Oko 20 milijuna birača moći će do 18.00 sati birati između više od 9.000 kandidata u zemlji koju je prije nekoliko mjeseci zahvatila spirala nasilja koje sadašnja iračka vlada ne uspijeva suzbiti.

Pročitajte i ovo Srna Bijuk - 1 Nema nastave Birališta u školama spremna: Za njih je srijeda nova nedjelja pa nema fizike, hrvatskog, povijesti... Nuspojave ibuprofena Opasne nuspojave UZNEMIRUJUĆE Uzela lijek koji Hrvati obožavaju i proživjela pakao: "Ovakvi slučajevi su rijetki, ali.."

Od početka godine poginulo je više od 3.000 ljudi, a redovite mete su sigurnosne snage koje se čine nemoćne u zaustavljanju krvoprolića.

Šijitski premijer Nuri al-Maliki, koji se kandidirao za treći mandat, ima najviše izgleda za pobjedu, usprkos kritikama njegova rada.

Uz svakodnevno nasilje, popis iračkih nevolja je podug: nezaposlenost, korupcija i javne službe koje gotovo i ne postoje.

No kampanja je najviše bila usmjerena na sigurnost, budući da od siječnja u Iraku svaki dan u prosjeku gine 25 ljudi.

Gotovo 90 ljudi ubijeno je u zadnja 24 sata, što potiče bojazan od slabog odaziva Iračana na izbore.

Napetosti između šijita i sunita su snažne i pretvorile su se u sredstvo političkog obračuna kojim se koriste kako šijitski premijer al-Maliki tako i sunitski džihadisti.

U izvješću objavljenom u ponedjeljak, Međunarodna krizna skupina je istaknula da je premijer dobro iskoristio terorističku prijetnju, napose stanje u sunitskoj pokrajini Al Anbaru, gdje je grad Faludža koja izmiče kontroli vlasti.

Kriza je pomogla al Malikijevim izgledima na parlamentarnim izborima, budući da se njegov drugi mandat smatra potpunim neuspjehom. Zbog porasta nasilja, zlouporabe sigurnosnih snaga, poplava u prijestolnici i katastrofalnog rješavanja sunitskih prosvjeda u zadnje dvije godine izgubio je ugled među sunitima i među šijitima, piše Međunarodna krizna skupina u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene