Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otvorena birališta u Gruziji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gruzijci su u subotu ujutro počeli dolaziti na birališta, a očekuje se da na predsjedničkim izborima pobijedi dosadašnji predsjednik i američki saveznik Mihail Saakašvili, jedino se ne zna hoće li odmah dobiti dovoljno glasova kako ne bi trebao biti održan i drugi krug izbora.

Saakašvili je došao na vlast mirnom revolucijom 2003., a sada mora dokazati svoju demokratičnost jer je u studenome nasilno ugušio ulične prosvjede protiv svoje vlade i time šokirao zapadne saveznike. Zapad pozorno nadgleda subotnje izbore.

Pročitajte i ovo Ilustracija ozbiljna prijetnja ili ? Susjedi Rusije na nogama zbog gradnje vojne baze: "Putin će nas uvući u rat!" Slika nije dostupna Obnavljanje odnosa Nakon skoro 5 godina prvi izravni kontakti Tbilisija i Moskve

"Ovo su presudni izbori prema kojima će se ocijeniti njihova
predanost (demokraciji)", rekao je uoči izbora američki kongresnik Alcee L. Hastings, čelnik zapadne promatračke misije.

Gruzija, nekadašnja sovjetska republika u južnome Kavkazu, strateška je tranzitna ruta važnoga naftovoda koji prenosi naftu od Kaspijskoga mora do Europe i oko kojega se svađaju službeni Washington i Moskva.

Od uvjerljive izborne pobjede prije četiri godine 40-godišnji
Saakašvili stalno gubi potporu i ankete se ne slažu oko toga hoće li dobiti više od pedeset posto glasova i izbjeći drugi izborni krug protiv glavnoga protukandidata Levana Gačečiladzea, 43-godišnjega vinara.

Saakašvili je u studenome raspisao prijevremene izbore nakon što je poslao policiju da suzavcem i gumenim mecima uguši protuvladine prosvjede. Tada je zabranio i glavnu oporbenu televiziju i uveo izvanredno stanje koje je trajalo tjedan dana.

Prijevremenim izborima želi popraviti demokratski imidž, ali oporba toga pravnika školovanog u SAD-u već optužuje da će lažirati izbore.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene