Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultati u 22 sata

Otvorena biračka mjesta u Baskiji i Galiciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sjevernim španjolskim pokrajinama Baskiji i Galiciji u nedjelju od 9 sati otvorena su glasačka mjesta na regionalnim izborima koji bi mogli utjecati na situaciju u Španjolskoj gdje četiri vodeće stranke ne uspijevaju formirati vladu.

Rezultati će biti poznati oko 22 sata. Predizborne ankete predviđaju pobjede stranaka koje su i dosad upravljale ovim pokrajinama - Narodne stranke desnog centra (PP) u Galiciji te Baskijske nacionalne stranke (PNV) u Baskiji.

Pročitajte i ovo Zlatko Komadina, župan O vrućoj situaciji Komadina: "Ne do Bog da im pada na pamet poništavati izbore. Na stolu je i da Milanović nije kandidat za premijera" Nikola Grmoja Iz minute u minutu Nakon odgovora DP-a na poziv u koaliciju oglasio se i Grmoja: "Pokažite da niste ispostava HDZ-a"

Galicija je tradicionalno uporište PP-a, koji na nacionalnoj razini nema dovoljno mjesta za formiranje vlade iako je osvojio najviše glasova na općim parlamentarnim izborima u prosincu i lipnju.

Zbog izostanka dogovora o koaliciji Španjolska ima tehničku vladu od prosinca 2015.

U Baskiji vladajuća regionalna stranka PNV podržava referendum o nezavisnosti Baskije, no protivi se jednostranom proglašenju samostalnosti te političkom sukobu s Madridom na kojeg se odlučila Katalonija.

Druge dvije stranke koje se nadaju vlasti, Podemos i EH Bildu, također traže referendum. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene