Obavijesti Video Pretražite Navigacija
400.000 posjetitelja dnevno

VIDEO: Najveći EXPO u povijesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deseci tisuća posjetitelja, od kojih su mnogi stigli satima ranije, u redovima su dočekali otvaranje za javnost Svjetske izložbe EXPO 2010 u Šangaju.

Službeno svečano otvaranje održano je sinoć, kada je svečanosti nazočilo više od 20 čelnika država ili vlada. Kineski predsjednik Hu Jintao otvorio je EXPO na slikovitoj dvoranskoj svečanosti koju je obilježio niz koncerata i vatromet, obećavši nazočnima 'sjajnu i nezaboravnu' izložbu. Na svečanom otvorenju Hrvatsku su predstavljali veleposlanik u Kini Ante Simonić i nacionalni povjerenik za Svjetsku izložbu Ivica Maričić, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Hrvatska na ovogodišnjoj Svjetskoj izložbi sudjeluje s nacionalnim paviljonom u sklopu kojega se nalazi i ured Hrvatske gospodarske komore gdje će biti distribuirane informacije o gospodarskoj suradnji s Republikom Hrvatskom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Venezuela Tattoo Expo' 2012. Koja ludost: Zakačili se kukama na kožu i visjeli sa stropa Slika nije dostupna Otvorila sajam gospodarstva Kosor uvjerena da će ova godina biti bolja

Sve zemlje koje se predstavljaju na Svjetskoj izložbi imat će i svoj Nacionalni dan, a hrvatski Nacionalni dan bit će 15. svibnja 2010. godine, priopćio je MVPEI. Uz nastup Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO te solističkog koncerta pijaniste Maksima Mrvice, predviđeno je i svečano primanje. Ovogodišnji EXPO najveći je u povijesti održavanja Svjetskih izložbi, pokriva područje od 5,28 km2 i nalazi se u samom centru Šangaja. Organizatori očekuju da će izložba privlačiti u prosjeku 400.000 posjetitelja na dan, odnosno da će je do 31. listopada kada se zatvara, pogledati 70 milijuna ljudi. Najavljeno je sudjelovanje 192 zemlje i 50 međunarodnih organizacija. Tema ovogodišnje svjetske izložbe je 'Bolji grad, bolji život'. Hrvatska se u Šangaju predstavlja projektom arhitekta Branka Silađina uz geslo 'Life is Between' (Život je između). (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene