Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razvijen u Rusiji

Zapanjujuće otkriće: Špijun i njegova kći napadnuti otrovom pet puta smrtonosnijim od dosad korištenog

Forenzičari (Foto: AFP)
Forenzičari (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Forenzičari (Foto: AFP) Forenzičari (Foto: AFP) Foto: Afp Forenzičari (Foto: AFP) Forenzičari (Foto: AFP) Foto: Afp Britanska policija (Foto: AFP) Britanska policija (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Theresa May (Foto: AFP) Galerija 1/4 >>
Otrov novičok čak je pet puta jači od najjačeg nervnog otrova koji je do sada korišten. Njime su prije desetak dana u Velikoj Britaniji otrovani bivši ruski dvostruki špijun i njegova kći.

Otrov novičok razvili su Rusi krajem hladnog rata, ali njegovo korištenje do sada još nije zabilježeno. Američki i britanski stručnjaci naglašavaju da je usmrćivanje novičokom presedan.

Pročitajte i ovo Ilustracija laseri na ratnim brodovima Novo moćno oružje moći će pogoditi kovanicu s udaljenosti od jednog kilometra, a to će koštati tek malo više od 11 eura Novac - 1 Bugarski kriminalci Varali su državu gotovo pet godina i digli 54 milijuna na naknadama za nezaposlene: "Sustav su tretirali kao bankomat"

''Sarin i VX spadaju u treću generaciju kemijskih otrova. Novičok je naprednija verzija i spada u otrove četvrte generacije. Smrtonosniji je pet puta od VX-a, kojise smatra jednim od najsmrtonosnijih kemijskih otrova'', rekao je Andrew Weber, bivši američki tajnik u ministarstvu obrane koji se bavio obranom od nuklearnog, kemijskog i biološkog oružja.

Pojašnjava da novičok može biti u obliku praha ili tekućine, ali da još nije sasvim jasno na koji se način koristio u trovanju Skripala. Međutim, nagađa se da je došao u kontakt s kožom, s obzirom na to da ni on ni njegova kćer nisu odmah pokazali znakove trovanja.

''Može biti u obliku praha ili tekućine. S obzirom na to da se nisu odmah srušili, čini se da se dogodila neka vrsta kontakta s njihovom kožom, da se koristila neka metoda transmisije'', kaže Weber.

Roy Stephens, profesor farmakologije na Sveučilištu Reading, rekao je da taj otrov uzrokuje usporavanje srca i ograničavanje rada dišnih puteva, što uzrokuje smrt gušenjem.

Britanska premijerka Theresa May prstom je uperila u Rusiju, a taj je napad nazvala slijepim i neopreznim napadom na Veliku Britaniju.

Kao što je istaknula i May u obraćanju parlamentu u ponedjeljak, kada je rekla da postoje samo dva moguća scenarija: ili se radi o ciljanom napadu Rusije, ili su ruske vlasti izgubile kontrolu nad nervnim agensom, isto smatra i Weber.

''Moguća su dva scenarija. Jedan je da je ovo bila operacija trovanja bivšeg špijuna koju je naredila ruska Vlada, jer ga smatraju izdajicom. Druga je mogućnost da su izgubili kontrolu nad otrovom u laboratoriju'', objašnjava Weber.

Otrov koji nije na popisu zabranjenog kemijskog oružja

Istaknuo je da novičok nije ni uvršten na popis zabranjenog kemijskog oružja. ''Otrov novičok ne nalazi se na popisu zabranjenih kemijskih oružja. Oni jesu razvijeni da bi izbjegli naše obrane, naše protuotrove te također kao način da ih proizvedu bez toga da budu razotkriveni konvencijom o kemijskom oružju. U civilnom okruženju posebno je teško znati da se kemijski napad dogodio, teško je odmah imati dostupan protuotrov koji se mora veoma brzo primijeniti, a to se očito nije dogodilo u ovom slučaju'', ispričao je Weber.

''Postoji zabrinutost da su pojedine kemijske formule postale javno poznate, pa je moguće da bi druge zemlje mogle imati ovu razinu kemijskog otrova'', upozorio je Weber.

Najjači otrov koji je do sada primijenjen jest VX, koji je posljednji put u atentatu korišten prilikom ubojstva brata sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una. ''Ovo je bez presedana. Vidjeli smo treću generaciju nervnog otrova. VX se koristio prošle godine u ubojstvu Kim Jong Unova brata u Kuala Lumpuru, u Maleziji. Ali nikada nismo vidjeli korištenje četvrte generacije nervnih otrova kao što je novičok'', rekao je Weber. 

Rusima teče rok za objašnjenje

Theresa May Moskvi je dala rok do utorka navečer da dostavi objašnjenja Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW). U slučaju da Moskva ne da uvjerljiv odgovor, "smatrat ćemo da se radi o ruskoj ilegalnoj upotrebi sile protiv Velike Britanije", rekla je premijerka May.

Rusija je odbacila optužbe o odgovornosti Moskve u trovanju Skripala i rekla da je to "cirkuska točka i provokacija".

"To je cirkuska točka pred britanskim parlamentom", rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova, prenose ruske novinske agencije. "Govor premijerke May pred britanskim zastupnicima predstavlja novu političku kampanju koja se temelji na provokaciji", dodala je.

Premijerka May podsjetila je da je trovanje sastavni dio ruskog djelovanja i spomenula sukob u Donbasu, ilegalno pripojenje Krima, opetovana kršenja zračnog prostora europskih zemalja, kampanje cyber-špijunaže, kao i "barbarski napad" na Aleksandra Litvinenka, bivšeg ruskog tajnog agenta koji je otrovan Polonijem-210 u Londonu 2006. godine.

Spomenula je sankcije protiv ruskih državljana nakon afere Litvinenko i rekla da je spremna poduzeti veće mjere. Spomenula je nazočnost britanskih postrojbi u Estoniji u sklopu raspoređivanja NATO-a.

Na klupi u besvjesnu stanju

Podsjetimo, bivši dvostruki agent Sergej Skripal (66) i njegova kći Julia (33) prije više od tjedan dana pronađeni su u besvjesnu stanju na klupi u gradu Salisburyju na jugu Engleske. Prije toga bili su u Mill Pubu i u restoranu Zizzi u Salisburyju u kojima su pronađeni tragovi kontaminacije nervnim agensom.

Skripal je bivši pukovnik ruske tajne službe GRU koji je, prema pisanju Reutersa, prokazao desetke ruskih agenata britanskoj obavještajnoj službi prije nego što je uhićen u Moskvi. Osuđen je na 13 godina zatvora 2006., a 2010. dobio je azil u Britaniji. Azil je dobio nakon razmjene špijuna između Rusije i SAD-a. U istragu o trovanju uključeno je više od 250 protuterorističkih policajaca.

Iz Europske komisije poručuju da Europska unija čvrsto stoji uz Veliku Britaniju nakon što je britanska vlada objavila da je Rusija "vrlo vjerojatno" odgovorna za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta nervnim otrovom.

Američki državni tajnik Rex Tillerson kazao je kako SAD vjeruje britanskoj procjeni da je za trovanje dogovorna Rusija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene