Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Masovni sukobi

Otpušteni radnici u Kazahstanu zapalili zgradu, u neredima 10 mrtvih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sukobima otpuštenih radnika kazahstanske naftne tvrtke i policije u gradu Žanozenu na zapadu Kazahstana u petak je ubijeno deset ljudi, rekao je kazahstanski državni odvjetnik.

'Po prvim podatcima u velikim je neredima ubijeno 10 ljudi, a ima i ranjenih, uključivo i policajce', rekao je Aškat Daulbajev na konferenciji za tisak. Dodao je da su prosvjednici zapalili zgradu gradske uprave u Žanozenu i sjedište naftne tvrtke Uzenmunaigas, ogranak KazMunaiGasa Exploration Production (KMG EP).

KMG EP je izjavio da naftni pogoni redovito rade, ali da su u njima pojačane sigurnosne mjere.

Pročitajte i ovo Ilustracija ozljede glave i mozga Tučnjava ispred kluba u Splitu: Mladić se bori za život Studenti voze tramvaje u Nuernbergu - 2 Problem u Njemačkoj Zbog manjka radne snage, traže studente da voze tramvaje: ''Moramo istražiti sve mogućnosti''

>> Predsjednik za kojeg je glasao čak i protukandidat

'Prekršitelji zakona su napali policajce, srušili novogodišnju jelku, uništavali šatore i pozornicu postavljenu za blagdane te zapalili policijski autobus', rekao je Daulbajev. 'U masovnim neredima zapaljene su zgrade gradske uprave, hotel i upravna zgrada Uzenmunaigasa', dodao je.

Žanozen, grad s 90.000 stanovnika, nalazi se oko 150 kilometara od Kaspijskog jezera. KMG EP, dio državne naftne i plinske tvrtke KazMunaiGas, ove je godine pogodio štrajk u pogonu Uzenmunaigasa u okolici grada zbog čega je smanjena prodaja nafte. Ukupno je otpušteno 989 radnika Uzenmunaigasa. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene