Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otmičari fotoreportera traže odlazak talijanskih postrojbi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otmičari talijanskog fotografa Gabrielea Torsella, zatražili su povlačenje "svih talijanskih vojnika" iz Afganistana, stoji u najnovijem zahtjevu objavljenom na internetskoj stranici udruge PeaceReporter.

Otmičari su u utorak navečer zatražili da se u roku od četiri dana u Kabul vrati Afganistanac koji se obratio na kršćanstvo i sklonio se u Italiju, u zamjenu za "život Gabrielea Torsella". 

Pročitajte i ovo Rusija planira ukloniti Talibane s popisa terorističkih organizacija Službeno nitko nije priznao Afganistan Rusija planira ukloniti talibane s popisa terorističkih organizacija: "Oni su de facto vlast u Afganistanu" Ilustracija Šerijatski zakon Tisuće ljudi na stadionu gledalo javnu egzekuciju u režiji talibana

Ministarstvo vanjskih poslova Italije objavilo je da čini sve što može da provjeri istinitost toga zahtjeva o kojemu je obavijestila talijanska humanitarna organizacija Emergency, koja ondje vodi bolnicu i u kontaktu je s navodnim otmičarima.

Dužnosnici ministarstva kažu da su otmičari stupili u kontakt s Emergencyjem u ponedjeljak i rekli da je Torsello živ i zdrav.

Naime, u utorak je jedan internetski dnevnik koji surađuje s Emergencyjem objavio da otmičari zahtijevaju da se u Afganistan vrati Abdul Rahman, kojemu ondje prijeti smrtna kazna jer je prešao s islama na kršćanstvo i Italija mu je dala azil.

"Ako nije moguće dobiti povratak odmetnika, onda tražimo povlačenje svih talijanskih vojnika iz Afganistana", piše u poruci otmičara koji nisu postavili novi ultimatum, prema priopćenju PeaceReportera objavljenom u srijedu navečer. 

Italija u Afganistanu ima oko 1.800 vojnika u okviru Međunarodnih snaga za pomoć sigurnosti (ISAF). 

Otmičari su najavili da će se uskoro ponovno oglasiti", dodaje
PeaceReporter.

Glavni zahtjev otmičara za povratak Abdula Rahmana iz Italije, gdje je dobio politički azil, izazvao je zbunjenost, a neki su promatrači u njemu vidjeli pokušaj da se postigne napredak u pregovorima u svezi s drugim pitanjima.

Skupina koja je otela Torsella nije potvrdila svoj identitet. U
nedjelju je glasnogovornik talibana Jusuf Ahmadi kazao za AFP da nije znao za otmicu. 


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene