450903
450903
450903
450903
450903

SUPERSTROJ će otkriti ako ste ljuti, sretni, uzbuđeni...

  • , 24.09.2016., 14:59
  • Autor:
  • komentara

Tim znanstvenika s MIT-a kreirao je napravu koja može otkriti osnovne ljudske emocije koristeći bežičnu tehnologiju. Nazvan EQ- Radio, uređaj analizira male varijacije u intervalima otkucaja srca kako bi otkrio je li osoba sretna, tužna, uzbuđena ili ljuta.

 
 
 
 
SUPERSTROJ će otkriti ako ste ljuti, sretni, uzbuđeni... (Foto: Guliver/Thinkstock)
SUPERSTROJ će otkriti ako ste ljuti, sretni, uzbuđeni... (Foto: Guliver/Thinkstock)

Procjenjivanje ljudskih emocija samo na temelju njihova izraza lica nije uvijek lako niti su zaključci koje izvodima samo promatrajući izraze nečijeg lica uvijek točni. Međutim, nova tehnologija koja dolazi s prestižnih američkog sveučilišta MIT može mjeriti čak i najsuptilnije promjene u disanju i otkucajima srca, dopuštajući time istraživačima da detektiraju je li osoba sretna, tužna, ushićena ili srdita, piše Futurism.

EQ-Radio izdvaja podatke iz bežičnih signala i pretvara ih u efikasnije metode od postojećih koje se dobivaju s globalnim detektorom osjećaja - koji se oslanja na tjelesne senzore ili tehnologiju prepoznavanja lica.

'EQ-Radio šalje bežične signale koji reflektiraju otkucaje srca pojedinca. Analiziraju male promjene u otkucajima srca kako bi odredili njihovu razinu ili uzbuđenje', rekla je profesorica Dina Katabi, voditeljica ovog projekta na MIT-u.

Ova mjerenja se koriste kako bi odredili emocije. Kada signali pokazuju nižu razinu uzbuđenosti i negativan utjecaj, uređaj registrira emociju tuge. Suprotno tome, visoka razina uzbuđenja i pozitivan utjecaj interpretira kao ushićenost.

Razumijevajući kako ljudsko srce reagira kroz različita emotivna stanja, EQ-Radio može detektirati spektar osnovnih emocija s 87 postotnom točnošću.

EQ-Radio otkriva kako bežični signali mogu prikupiti informacije o ljudskom ponašanju koje nije odmah očito.

A to bi moglo biti biti primjenjivo na nekoliko industrija, među kojima je i zdravstvo. 'Naš rad pokazuje da bežični signali mogu zabilježiti informacije o ljudskom ponašanju koje nije uvijek vidljivo golom oku.

Vjerujemo da bi naši rezultati mogli utabati put budućim tehnologijama koji može pomoći u nadzoru i dijagnozi stanja poput depresije i anksioznosti', zaključuje Katabi.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se