Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

A nemaju europskih gena

Otkriveno zašto su neki Afrikanci plavokosi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnici Solomonskih Otoka, istočno od Papue Nove Gvineje, imaju tamnu kožu, ali znanstvenike su zaintrigirali zbog svoje prirodno svijetle kose.

Studija kojom se proučava genetika otkrila je da otočani imaju gen zbog kojeg je njihova kosa plava, a taj je gen drugačiji od onoga kojeg imaju Europljani s plavom kosom.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

'Učestalost ovog fenomena je između pet i deset posto diljem Solomonskih Otoka', rekla je autorica studije Eimear Kenny iz Irske, dodavši da je to otprilike kao i u njezinoj zemlji, piše Daily Mail.

Općenito gledajući, prirodno plava kosa je rijetka. Nešto učestalije sa s plavom kosom rađaju stanovnici na sjeveru Europe i Oceaniji koja uključuje Solomonske Otoke i njezine susjede.

>> Deset stvari koje niste znali o kosi

Pretpostavljalo se kako je plava kosa rezultat gena koji su na otočane prenijeli europski istraživači, trgovci i drugi europski posjetitelji. Sami stanovnici daju nekoliko mogućih objašnjenja za prisutnost plave kose. Većinom smatraju da je to zbog izloženosti suncu ili prehrani bogatom ribom.

'Rezultate smo dobili unutar jednog tjedna i oni su upućivali na jedan gen', rekla je Kenny. Ispitivanja su provedena na više od 1.000 uzoraka sline iz koje se proučavala DNK.

Otkriveno je kako je uzročnik svijetle kose kod ovih ljudi gen TYRP1, koji se nalazi na devetom kromosomu. Mutacija ovog gena utječe na enzime koji su odgovorni za pigmentaciju. A ona se ne pojavljuje u europskim genomima. Mutacija se pojavila nezavisno i opstala je među populacijom na Salomonskim Otocima.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene