Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trgovina 'crnim zlatom'

TAJNI DOGOVOR S DIKTATOROM Otkrivena mreža čovjeka zbog kojeg IS zarađuje milijun dolara na dan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objavljeni su dokumenti kako Islamska država uspijeva zarađivati milijun dolara dnevno.

Tajni dokumenti o prodaji nafte između Islamske države i sirijskog predsjednika Bashara al-Assada otkriveni su među dokumentima naftnog tajkuna IS-a Abu Sayyafa nakon što je ubijen. Iako se to dogodilo prije gotovo godinu dana, američki Wall Street Yournal sada je objavio dokumentaciju koja razotkriva kako je čovjek s gotovo nikakvim iskustvom izgradio mrežu trgovaca na veliko i malo koji su teroristima omogućili enormnu zaradu od nafte zbog čega su postali najbogatija teroristička skupina na svijetu.

Zadatak Abu Sayyafa bio je i odobravanje sredstava za troškove robova te obnova naftnih postrojenja koja su uništena u napadima.

Iz tablica koje su zaplijenjene može se vidjeti da su ukupni prihodi Islamske države od prodaje nafte za period od šest mjeseci, zaključno s veljačom 2016. godine iznosili 289,5 milijuna dolara. Mjesečno je teroristička skupina zarađivala 40 milijuna dolara samo od prodaje nafte režimu Bashara al-Asada nakon što su se dokopali najunosnijih sirijskih naftnih polja.

Najviše zarade, čak 72 posto prihoda od nafte, IS-u je došlo iz provincija Deir Ezzour i Al-Hasakah u Siriji gdje je glavni bio upravo Abu Sayyaf.

Ovaj Tunižanin koji se preselio u Irak nakon pada Saddama Husseina, bio je, prema pričama bivših radnika, poznat kao zastrašujući šef koji je 150 ljudi držao u strahu da će ih premjestiti u Irak ili da će im odrubiti glave. Oni su trpjeli teror kao i kasnija bombardiranja od strane međunarodne koalicije iz jednostavnog razloga - mamio ih je izdašnim plaćama koje su bile četiri do osam puta veće od prosječnih, a ovise i o tome koliko radnik ima - robova.

Veza s Assadovim biznismenom

Pročitajte i ovo Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji Dan nakon terorističkog napada u Moskvi - 1 Iz minute u minutu FOTO Detalji užasnog napada u Moskvi: Svjedoci opisali stravične trenutke, nakon Putina oglasio se i Zelenski

Naftni tajkun Islamske države ubijen je 16. svibnja 2015. godine tijekom iznenadnog napada na njegovo imanje.

Prije toga, od 2014. godine i zauzimanja bogatih naftnih polja od strane IS-a, Abu Sayyaf je uspostavio je sustav koji je omogućavao privatnim kupcima da svojim kamionima dođu da naftnih polja kako bi natočili naftu, ali su za to plaćali u gotovini. Ta sirova nafta se potom prodavala lokalnim improviziranim rafinerijama, da bi se prerađena našla na benzinskim pumpama ili bi došla do švercera koji bi je dalje prodavali.

Najveću količinu nafte od Islamske države kupio je upravo režim sirijskog predsjednika, tvrdi Ministarstvo financija SAD-a. Među dokumentima koji su otkriveni pronađen je i dopis ministarstva Islamske države od 11. veljače 2015. koji je poslan Abu Sayyafu a u kojem se traže smjernice za uređivanje poslovnog odnosa s biznismenom povezanim s Basharom al-Assadom.

'Pripadnici Assadovog režima i IS-a se međusobno ubijaju, a upetljani su u milijunsku trgovinu', tvrdi Adam Szubin, glasnogovornik ministarstva.

Dio nafte koju je proizveo IS završio je u Turskoj. Upravo zbog velikog profita od prodaje nafte SAD je u svojim zračnim napadima ciljala naftnu infrastrukturu. Ipak, pored toga što su im je uništena trećina kapaciteta za proizvodnju nafte, teroristička grupa i dalje od prodaje 'crnog zlata' zarađuje milijun dolara dnevno, a sistem prodaje koji je postavio Abu Sayyaf i dalje funkcionira.

Naslijedio ga je francuski džihadist Abu Mohamed al-Fransi, prenosi Telegraph.
 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene