445400
445400
445400
445400
445400

Nakon masaže izdao zapovijedi o pogubljenju i trenirao pse da raskomadaju ljude

  • , 03.08.2016., 13:30
  • Autor:
  • komentara

U nedavno pronađenim dnevnicima zapovjednika SS-a Heinricha Himmlera opisuje se svakodnevica jednog od glavnih organizatora holokausta koji je u smrt poslao milijune židova, a povjesničari će iduće godine objaviti dnevnike kao knjigu koja će biti popraćena bilješkama.

 
 
 
 
Heinrich Himmler s Adolfom Hitlerom i Martin Bormann (Foto: AFP)
Heinrich Himmler s Adolfom Hitlerom i Martin Bormann (Foto: AFP)

U nedavno pronađenim dnevnicima zapovjednika SS-a Heinricha Himmlera opisuje se svakodnevica jednog od glavnih organizatora holokausta koji je u smrt poslao milijune židova, prenosi u srijedu BBC.

Njemački najtiražniji dnevni list Bild objavio je niz isječaka iz Himmlerovih ratnih dnevnika, koji su nedavno otkriveni u Rusiji, u kojima je ozloglašeni nacistički vođa opisivao detalje svoje svakodnevice.

Jedan dan, pisao je Himmler, bio je na masaži neposredno prije nego što je izdao zapovijed o pogubljenju deset Poljaka. I dopisao je da je uživao u obroku koji su pojeli u logoru Buchenwaldu.

Također je rekao SS-u da trenira pse koji bi mogli "raskomadati ljude" u koncentracijskom logoru Auschwitzu.

Povjesničari će iduće godine objaviti dnevnike kao knjigu, a bit će popraćena bilješkama.

Himmler je bio u elitnom krugu Adolfa Hitlera i nosio je službenu titulu "Reichsfuehrer SS". Zapovijedao je vodovima smrti koji su ubijali Židove, Poljake, sovjetske ratne zarobljenike, Rome i ostale koje su smatrali "inferiornom rasom".

Kad su savezničke snage 1945. napredovale prema Berlinu pokušao je pobjeći obučen u odoru običnog vojnika, no uhvatili su ga britanski vojnici.

Himmler (44) je izvršio samoubojstvo popivši kapsulu cijanida koju je nosio u zubu.

Njegove dnevnike proučavao je Njemački povijesni institut u Moskvi. Znanstvenici su obuhvatili godine 1938., 1943., i 1944., a pronađeni su u arhivu ruskoga ministarstva obrane u Podolsku, gradu južno od Moskve.

Povjesničari su ranije obradili Himmlerove dnevnike iz 1941., 1942., i 1945., i donedavno nisu bili ni svjesni da jedan dnevnik nedostaje, navodi BBC. (Hina)

 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se