Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljednje riječi

OTKRIVENO što je rekao novinar prije nego ga je ubio Jihadi John

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada je Islamska država u kolovozu 2014. godine objavila video koji prikazuje kako krvnik Jihadi John američkom novinaru Jamesu Foleyu odrubljuje glavu, svijet je ostao u šoku. Tek nedavno je otkriveno koje su bile posljednje riječi pogubljenog novinara.

Taoc Islamske države, 43-godišnji Britanac John Cantlie, otkrio je što je James Foley rekao nekoliko minuta prije nego je brutalno smaknut.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vojska odnijela tijelo Amerika izvela novi zračni napad u Siriji, ubijen dužnosnik Islamske države: "Ljudi su mislili da je bio pastir" Slika nije dostupna Učestale borbe Islamska država u Iraku ponovno jača. "Vrlo su sofisticirani. Oni su sada kao Al-Kaida na steroidima"

Okrenuo se prema njemu i tiho rekao: 'Divno, zatočen na Dan zahvalnosti, ubijen na mamin rođendan'. Potom je odveden. Nekoliko minuta kasnije smaknuo ga je militant Islamske države, Britanac Mohammed Emwazi, poznat pod nadimkom Jihadi John koji je prije nekoliko mjeseci navodno ubijen u američkom zračnom napadu.

Zarobljeni fotoreporter John Cantlie, u posljednjem izdanju časopisa Islamske države Dabiq objavio je članak u kojem je ispričao posljednje trenutke života američkog novinara, prenosi britanski The Sun. U njemu je također kritizirao britanske i američke vlasti zbog neuspjeha u pregovorima s islamistima, što je rezultiralo smaknućima Jamesa Foleya, Stevena Sotloffa, Davida Hainesa i Alana Henninga.

U članku koji nosi naslov 'Krv srama' Cantlie opisuje dan kada je Foley smaknut.

'Svi smo rano ujutro morali obrijati glave i bilo je jasno da se nešto sprema. Foley mi je rekao: 'To je samo video, bit će sve dobro', a ja sam mu rekao 'Ne, to nije samo video', napisao je Britanac.

Prisjetio se i američkog humanitarca Petera Kassiga, koji je smaknut u studenom 2014.

'Kada je znao da je došlo njegovo vrijeme postao je tih i zamišljen. Nekoliko dana prije nego je umro mi je rekao: 'Možda, nakon što umrem, iz toga izađe nešto dobro'.

Cantlie je opisao i kako su zatočenici razvili jedinstven smisao za humor i time održavali svoje raspoloženje. 'Francuski novinar Nicholas Henin, koji je kasnije pušten na slobodu, imao je jedinstven, peckajući smisao za humor u kojem sam uživao'.

Cantlie, koji je zatočen 2012. godine, pojavio se u nekoliko propagandnih filmova Islamske države, a u časopisu Dabiq također je objavio nekoliko članaka i video snimaka. Vjeruje se kako ga drže zatočenog u terorističkoj prijestolnici Raqqi, u Siriji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene