Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nuklearni program

Otkrivena nova postrojenja za obogaćivanje urana u Sj. Koreji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Satelitske snimke otkrile su da u Sjevernoj Koreji možda postoji više postrojenja za obogaćivanje urana u kojima bi se moglo proizvoditi nuklearno oružje.

Vijest o tome kako možda postoji više postrojenja za obogaćivanje urana, kojima bi se moglo proizvoditi nuklearno oružje, nije izazvala pretjerano iznenađenje među poznavateljima prilika, objavio je Glas Amerike.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un - 2 Pripremaju brze udare Zastrašujuća prijetnja: "Nećemo oklijevati s nuklearnim napadom..." Elektrane u Pjongjangu Nije prvi put Sjeverna Koreja zaustavila nuklearni reaktor: Nagađa se da proizvode oružje

Južnokorejsko ministarstvo obrane objavilo je kako su snimke obavještajnih satelita otkrile nova postrojenja u Sjevernoj Koreji u kojima, sumnja se, proizvodi visokoobogaćeni uran koji se koristi u atomskom oružju.

Sjeverna Koreja je 2010. dopustila timu američkih znanstvenika da obiđe jedno takvo postrojenje, u Yongbyonu. Sumnjalo se da takvih postrojenja ima više, ali dosad nijedna zemlja nije obznanila javnosti da postoje dokazi o postojanju tih postrojenja.

>>Južna Koreja dobila prvu predsjednicu

Južnokorejski dužnosnik koji je želio ostati neimenovan rekao je da su postojanje sjevernokorejskih postrojenja zajedničkom analizom utvrdili južnokorejski i američki stručnjaci na temelju proučavanja satelitskih snimki.

'Mnoge zemlje već se neko vrijeme ponašaju u skladu s takvim pretpostavkama, koje su vjerojatno bile i više od toga, odnosno bilo je nekih dokaza', rekla je Balbina Hwang, koja je bila dio američkog tima u šestostranim pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnom programu, koji su već godinama u prekidu.

'To ni na koji način neće promijeniti američko stajalište prema Sjevernoj Koreji, a vjerojatno ni stajalište nove vlade Južne Koreje', dodala je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene