Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Greška u Deklaraciji o nezavisnosti

Pronašli su zarez koji mijenja povijest

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U američkoj Deklaraciji o nezavisnosti otkriven je pogrešno protumačen interpunkcijski znak koji mijenja tumačenje ovog dokumenta.

Povijest SAD-a možda bi izgledala drugačije da su tumači znak na jednom mjestu u Deklaraciji o nezavisnosti točno pročitali, odnosno da su umjesto točke shvatili da se radi o zarezu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dokaz 'nevinosti' Je li muškarac djevac može se saznati po ušima? Slika nije dostupna Nebeski show Jupiter izgubio prugu!

Na to je upozorila politologinja Danielle Allen koja smatra da u Deklaraciji postoji pogreška koja bi mogla promijeniti tumačenje prvog dijela dokumenta, objavljeno je na PBS-u.

Transkript sadrži zarez koji se do sada tumačio kao točka, nakon čuvene fraze 'život, sloboda i potraga za srećom', što upućuje na to da se najveće istine kojima Amerika teži završavaju na tome.

Obama za Dan nezavisnosti: SAD model ostatku svijeta

'Točka stvara dojam da popis završava s pravom na 'život, slobode i potragu za srećom'', kaže Allen. Ali Thomas Jefferson je namjeravao, tvrdi ona, da ono što slijedi iza bude jednako važno: osnovna uloga vlada - koje su osnovali ljudi, crpeći svoje pravedne ovlasti iz suglasnosti s onima kojima upravljaju - kako bi osigurali ta prava, odnosno pravo na život, slobodu i potragu za srećom.

Logika rečenice tako se pomiče s vrijednosti individualnih prava na važnost vlade kao sredstva da se ta prava zaštite. 'Ta veza se gubi kada dodate točku', zaključuje Allen.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene