Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oživljen stari spor

Otkriven novi izvor nafte na Falklandskom otočju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska naftna kompanija objavila je kako su pronašli novi izvor nafte koji se nalazi na Falklandskom otočju. To je već drugo takvo otkriće ove godine na istoj lokaciji.

Tvrtka 'Desire Petrolum' dalje navodi kako će biti potrebno provesti dodatna testiranja kako bi utvrdili konkretnu važnost ovog otkrića, te kažu kako je lako moguće da će na ovom području u skoroj budućnosti pronaći još sličnih lokacija bogatih naftom.

Pročitajte i ovo Vojska Venezuela Nova karta Sprema se novi rat! Vojske su već na granici, spominje se sveto tlo, a sve je počelo jednim otkrićem Slika nije dostupna Spor s Velikom Britanijom Argentina od UN-a traži rješenje oko Falklandskog otočja

>> Argentina od UN-a traži rješenje oko Falklandskog otočja

>> Zbog nafte ponovno napeto između Argentine i Velike Britanije

Predsjednik naftne kompanije Steven Phipps, čije su dionice porasle su 24 posto od otkrića nove nafte, nazvao je ovaj pronalazak 'izrazito ohrabrujućim'. Poznato je kako je jedna druga britanska naftna kompanija, 'Rockhopper', pronašla naftu na istom području, još u svibnju, te je stoga očigledno da je područje obećavajuće po pitanju nafte. Unatoč tome, nije sigurno hoće li jedno od ova dva otkrića u budućnosti biti komercijalno održiva.

Beskrajna prepirka

Nastavak eksploatacije nafte oko Falklandskog otočja aktualiziralo je staru prepirku između Britanije i Argentine oko Otočja. Naime, eksploatacija nafte oko Falklandskog otočja, razljutila je Argentinu, koja spori oko suverenosti Velike Britanije nad spornim otočjem, prenosi BBC.

Argentinci, koji otočje nazivaju Malvinskim, ne prihvaćaju činjenicu da je otočje pod zastavom Velike Britanije, i to još od 1833. godine. Inače, poznato je kako je Argentinska vojska 1982. godine počinila invaziju na Otočje, a britanska vlada Margaret Thatcher na to je odgovorila vojnom silom što je dovelo do Falklandskog rata, koji je završio argentinskim porazom i ponovnim uspostavljanjem britanskog suvereniteta.

Potpora Latinske Amerike

U veljači je Argentina najavila uvođenje novih pravila i jaču kontrolu oko brodova i utovara na Falklandskom otočju, te su također iznijeli ovaj problem  Ujedinjenim narodima, te okupili značajnu potporu od strane ostalih zemljama Latinske Amerike.

S druge strane, službeni stav Velike Britanije jest kako nema sumnje oko suvereniteta nad otočjem, gdje je većina tamošnjih stanovnika britanskog porijekla.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene