Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaslužan za njegov uspon

Otkrijte tko je čovjek koji je Putina naučio ponašanju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski mediji otkrivaju koje je zlatno pravilo koje Putin koristi u razgovorima jedan-na-jedan sa svjetskim vođama, koje trikove koristi u komunikaciji i kako je izbacio agresivnu gestikulaciju...

Ako neki stranac zaslužuje priznanje za politički uspon ruskog predsjednika Vladimira Putina, onda je to Australac Allan Pease, stručnjak za govor tijela, koji Putina naziva "pametnim i sposobnim učenikom".

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Nevjerojatno Pogledajte koga je Rusija dodala na popis ekstremističkih i terorističkih organizacija Vladimir Putin tijekom govora u ruskoj državnoj Dumi Neimenovani neprijatelj Putin na sastanku s čelnicima Dume govorio o neuspjehu neprijatelja: "Nitko nikada nije uspio zastrašiti narod Rusije"

Allan Pease je top prodavani autor, poznat u svijetu kao "G. Govor Tijela" (Mr. Body Language), a Putina je prvi put susreo 1991. godine kad je bio pozvan u Kremlj da vodi seminar za nadolazeće političare, uključujući i Putina. Putin je tad imao tek 39 godina, s karijerom KGB-ovog špijuna iza sebe te u ulozi zamjenika gradonačelnika St. Peterburga, zaduženog za promociju međunarodnih odnosa i stranih investicija u gradskom vijeću.

"U to vrijeme, naša pratnja bila su sedorica muškaraca i svi su izgledali nepristojno i krajnje ozbiljno te su nosili pištolje. Bilo je to istovremeno zastrašujuće i uzbudljivo", rekao je Pease u intervjuu za Moscow Times.

>> Putin u Vatikanu: Ruski predsjednik po prvi put s papom Franjom

"Naučio sam ih kako da izgledaju više prijateljski nastrojeni na televiziji te kako da iz svojeg nastupa izbace agresivne gestikulacije. Gospodin Putin, inače, bio je vrlo pametan i sposoban učenik", istaknuo je Pease.

Poznat po izrazito jakoj želji za privatnošću, Putinu su se istovremeno divili i omalovažavali ga zbog njegovog tupog izraza lica, oskudnih gestikulacija i odmjerenog pogleda.

Pease se susreo s Putinom početkom studenog u ruskom gradu Voronežu te je pohvalio njegov govor tijela i izraze lica, pritom ističući kako se 60 do 80 posto poruke prenosi upravo govorom tijela tijekom susreta licem u lice.

Prva stvar koju je Pease naučio Putina bila je kako da iz svojeg nastupa izbaci agresivne gestikulacije, koje su favorizirali političari sovjetske ere. "Dlanovi se moraju držati otvoreno ili skupljeno u pozi koja se naziva 'podignuto zvono'. Obje stvari vam podižu samopouzdanje", pojasnio je Pease.

Putin ima još jedno "zlatno pravilo" koje koristi s velikim uspjehom u razgovorima jedan-na-jedan s drugim svjetskim vođama, a ono je da nagne lagano glavu u stranu i kima prema osobi s kojom priča.

"Istraživanje je pokazalo da tri kimanja glavom zaredom prisiljavaju osobu koju slušate da nastavi govoriti. Na taj način oni stječu dojam da vas interesira razgovor s njima", kaže Pease.

"Sovjetsko lice"

Putin ima još jednu specijalnost, ističe Pease, a ona je tipična za sve ruske muškarce i naziva se "sovjetsko lice". "Taj izraz lica prikriva vaše osjećaje, što je razumljivo, jer je u proteklim vremenima moglo biti opasno po vaše zdravlje pokazivati vaše emocije izravno na ulici", obrazložio je Pease.

Taj australski autor i stručnjak za neverbalni govor sin je prodavača životnog osiguranja, koji je oca promatrao kako prodaje osiguranje još kao dijete, prije nego li mu se pridružio u direktnoj prodaji te u dobi od 21 godine postao najmlađa osoba na svijetu koja je u prvoj godini prodaje, uspjela prodati životnih osiguranja u vrijednosti od preko milijun dolara. Podatak je to koji je naveden u njegovoj biografiji.

U 60-im godinama prošlog stoljeća Pease je napisao priručnik o tome kako razumjeti ljudsko ponašanje, a kasnije je taj isti materijal pretočio u rasprodavanu knjigu "Govor tijela", prvi put izdanu 1981. godine. Nakon nje Pease je izdao još devet knjiga koje su postigle jednak uspjeh, a njegovi klijenti su svjetski poznate tvrtke, mediji i brandovi, poput IBM-a, McDonaldsa, BBC-ja, Mazde i Suzukija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene