Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zna znanje

Osumnjičen za utaju poreza, pa doktorirao na tu temu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ekonomist obranio je u ponedjeljak doktorsku disertaciju na temu porezne utaje u europskom komparativnom pravu, što ne bi bilo čudno da istu temu nema i pravosudna istraga koja se vodi protiv njega.

Jedan 30-godišnjak iz Maribora uspješno je na privatnom Europskom pravnom fakultetu u Novoj Gorici obranio doktorsku disertaciju pod naslovom 'Ustavno-pravni aspekt oporezivanja nekretnina i utaja poreznih obveza, komparacija Slovenija - države bivše Jugoslavije', navode slovenski mediji, ali dodaju da je doktorand sa spomenutom temom imao iskustva i u praksi.

Pročitajte i ovo Ivica Kropek, voditelj Službe općeg kriminaliteta policije Dva ubojstva Osumnjičeni za ubojstvo supruge imao je dozvolu za oružje, a policija otkrila i što se zna o ubojstvu na Srednjacima Privedeni ubojice Danke Ilić (2) Iz minute u minutu Osumnjičeni za Dankino ubojstvo dovedeni u tužiteljstvo pognutih glava i u lisicama, zgrada pod opsadom policije

Novopečeni doktor se kao poduzetnik zajedno sa prijateljem prije dvije godine našao u središtu istrage policije i državne porezne uprave, jer se sumnjiči da je sustavom tzv. poreznog vrtuljka, koji se sastoji u fiktivnim transakcijama preko fiktivnih tvrtki, državu oštetio za 500.000 eura, odnosno neopravdano vraćenog PDV-a. Navodno je riječ o fiktivoj prodaji dviju luksusznih jahti, a neopravdano vraćeni PDV poduzetnici su potrošili za 'financiranje svog raskošnog životnog stila'.

Mediji tvrde da je pod sumnjom utaje poreza bio i njegov stric, protiv kojega je također prije dvije godine pokrenut postupak utvrđivanja porezne utaje, a sumnjiči se da je državi dužan više od sedam milijuna eura. Postupci protiv jednog i drugog još nisu došli do podizanja optužnice, iako je istraga prikupila prilično dokaza, navode slovenski mediji.

Isto tako, prenose i izjave osumnjičenog da mu je u pripremi doktorata jako pomoglo iskustvo u kojemu je ljudima savjetovao u postupcima protiv porezne uprave, koja po njegovoj ocjeni previše koristi tzv. disrecijsko pravo u određivanju poreza.

On odbacuje optužbe o utaji poreza i tvrdi da je upravo zbog svoje savjetodavne uloge pri poreznim pitanjima upao u oči poreznicima i policiji i postao njihovom 'metom', pa su zbog toga navodno protiv njega i pokrenuli 'neopravdanu' istragu. (T.Š./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene